Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 12 MAART 1998
WOENSDAG 7 JULI 1999
DE GORDEL VAN SMARAGD - ORLOW SEUNKE

De gistende Indonesische samenleving tussen 1939 en 1949

Door zijn Indonesisch-Nederlandse vrouw raakte Orlow Seunke geïnteresseerd in Indonesië. Na 10 jaar voorbereiding is zijn droom eindelijk in vervulling gegaan en heeft hij een film kunnen maken over een belangrijke periode in de geschiedenis van de Nederlands-Indonesische betrekkingen, waarin de Indonesiërs zich bewust werden van hun eigen identiteit. De Indo-Europeanen, kortweg Indo’s genoemd, nemen daarbij een aparte plaats in: zij moesten kiezen tussen hun Nederlandse en Indische bloed.

Ems, dochter van een Indonesische moeder en een Nederlandse vader, staat in GORDEL VAN SMARAGD voor deze keuze van de Indo. Zij wordt verliefd op de Nederlander Theo Staats, die in 1939 afreist naar Indonesië om te gaan werken op de rubberplantage van zijn oom. De liefde van Ems voor hem komt in conflict met de liefde voor haar land en volk tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Ems verandert haar sociëteit in een bordeel voor de Japanners, om te voorkomen dat Theo ter dood wordt gebracht. In plaats daarvan komt hij terecht in een Jappenkamp. Als Theo na deze moeilijke periode terug gaat naar Nederland, staat Ems voor een dilemma: kiezen voor haar man of voor haar vaderland.

Seunke wisselt de liefdesgeschiedenis van Ems en Theo af met archiefbeelden uit die tijd en laat zo de parallellen zien tussen de betrekkingen van Nederland en Indonesië op staatkundig en persoonlijk vlak.

Gordel van smaragd
Nederland, 1997.
Produktie: Wim Lehnhausen en Orlow Seunke (Emerald Films).
Regie: Orlow Seunke.
Scenario: Orlow Seunke, m.m.v. Mieke de Jong.
Camera: Tom Erisman.
Geluid: George Bossaers en Peter Riebeek.
Montage: Orlow Seunke.
Muziek: Gert Jan Blom en Menno Daams.
Met: Esmée de la Bretonière, Pierre Bokma, Bram van der Vlugt, Christine Hakim.
Kleur, 125 minuten.

 

10 februari 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.