Rsd do 5 apr 2001 The golden bowl - James Ivory
BoZ ma 9 apr 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De nieuwe film van James Ivory en producer Ismail Merchant, moeten we nog meer zeggen? We hebben al eens een retrospectief aan ze gewijd, met gedenkwaardige films als Howards End en The Remains of the Day. Ook in de verfilming van The Golden Bowl van Henry James blijven ze trouw aan hun beproefde stijl, met prachtige kostuums, historische lokaties en bovenal een indrukwekkende cast, met onder meer Kate Beckinsale (o.a. Shooting Fish), Uma Thurman (o.a. Vatel), Nick Nolte (o.a. The Thin Red Line), Jeremy Northam (The Winslow Boy), Anjelica Huston (Agnes Browne) en James Fox (The Remains of the Day).

The Golden Bowl speelt zich af in 1903 in Londen, waar de verarmde Italiaanse edelman Amerigo op het punt staat te trouwen met de Amerikaanse Maggie de dochter van een steenrijke industrieel. Amerigo raakt in een lastig parket verzeild als zijn vroegere minnares Charlotte voor het huwelijksfeest opduikt. Charlotte, Maggie’s vriendin, had ook al iets met Maggie’s vader, waarmee de ingewikkelde vierhoeksverhouding compleet is. Een huwelijkscadeau, de gouden schaal uit de titel, maakt de enigszins naÔeve Maggie uiteindelijk duidelijk hoe de vork in de steel zit. Kortom, veel gekonkel en misverstand in het in alle opzichten ingehouden upper class milieu van die tijd. En mannen zijn goedgelovige sukkels, maar dat wist u natuurlijk al.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC
Parool
Telegraaf
Filmkrant

The golden bowl
Verenigde Staten, 2000
Productie: Ismail Merchant
Regie: James Ivory
Scenario: Ruth Prawer Jhabvala, gebaseerd op de roman van Henry James
Camera: Tony Pierce Roberts
Montage: John David Allen
Art direction: Andrew Sanders
Kostuums: John Bright
Muziek: Richard Robbins
Met: Kate Beckinsale, Uma Thurman, Nick Nolte, Jeremy Northam, Anjelica Huston, James Fox
Kleur, 134 minuten
Distributie: A-Film Distribution

17 maart 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.