Rsd do 10 juni 99 Gods and Monsters - Bill Condon
BoZ di 15 juni 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 
Tip van de maand, want geen filmliefhebber mag het missen, dit prachtige drama over de laatste dagen uit het leven van James Whale, homoseksueel regisseur van griezelfilms in ruste.

De film speelt in het Hollywood van de jaren vijftig. De flamboyante maker van klassiekers als Frankenstein en The Invisible Man herstelt eenzaam en teruggetrokken van een hersenbloeding als hij zijn nieuwe tuinman, Clayton Boone, ontmoet. Whale steekt zijn gevoelens voor de gespierde jongeman niet onder stoelen of banken. Clayton voelt zich niet aangetrokken tot de oude man, maar raakt wel geboeid door diens prachtige verhalen over vroeger. Met zijn wanhopige poging via de tuinman te ontsnappen aan zijn eenzaamheid leeft de oude regisseur nog eenmaal op.

Op prachtige wijze volgen de beelden de gemoedstoestand van Whale, briljant vertolkt door Ian McKellen (Richard III). Als hij opbloeit uit zijn depressie worden de kleuren helderder en komt er meer ruimte voor zijn herinneringen en dromen.

Gods and Monsters is een van de weinige Hollywood-films waarin homoseksualiteit niet als probleem behandeld wordt. Door de stelling dat Whale’s films eigenlijk allemaal over homoseksuelen gaan, monsters in de ogen van de burgerij, zijn films als The Bride Of Frankenstein nooit meer zonder het perspectief van de roze bril te beschouwen. Terecht ontving regisseur Bill Condon recentelijk een Oscar voor zijn scenario.OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

Gods and monsters
Verenigde Staten, 1998
Productie: Paul Colichman, Gregg Fienberg, Mark R. Harris
Scenario en regie: Bill Condon
Camera: Stephen M. Katz
Geluid: Shawn Holden
Montage: Virginia Katz
Muziek: Carter Burwell
Met: Ian McKellen, Brendan Fraser, Lynn Redgrave, Lolita Davidovich
Kleur, 105 minuten
Distributie: Paradiso Entertainment

11 mei 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.