Rsd wo 22 sept 2004 Girl with a pearl earring - Peter Webber
BoZ zo 19 & di 21 sept
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


In 1665 voltooide Johannes Vermeer zijn 'Meisje met de parel', ook wel de Nederlandse Mona Lisa genoemd, omdat het meisje de toeschouwer met haar blik lijkt te roepen. Tracy Chevalier was dusdanig van het schilderij onder de indruk - jarenlang hing er een poster van boven haar bed - dat ze in een fictief verhaal het meisje tot leven wekte: het jonge dienstmeisje Griet (Scarlett Johansson) dat in het huishouden van Vermeer (Colin Firth) de aandacht van de schilder trekt en hem inspireert voor een van zijn beroemdste schilderijen. De Engelse (tv-)regisseur Peter Webber verfilmde vorig jaar het boek in een Engels-Luxemburgse coproductie.

Behalve dat er een aardig verhaal rondom Griet en Vermeer wordt verteld, is de film schitterend qua kleuren, decor en kostumering. Het lijkt alsof je in de 17e-eeuw terechtkomt en getuige bent van het leven van alledag. Daarnaast wordt er volop gerefereerd aan andere schilderijen van Vermeer en is er een hoofdrol voor de belichting. De drie Oscar-nominaties voor art direction (Ben van Os en Cecile Heideman), kostuumontwerp (Dien van Straalen) en cinematografie (Eduardo Serra) zijn dan ook meer dan terecht.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Xi online
Filmkrant

The girl with a pearl earring
Engeland/Luxemburg, 2003
Productie: Andy Paterson
Regie: Peter Webber
Scenario: Olivia Hetreed naar de roman van Tracy Chevalier
Camera: Eduardo Serra
Montage: Kate Evans
Muziek: Alexandre Desplat
Met: Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson, Judy Parfitt
Kleur, 95 minuten
Distributie: A-Film

29 augustus 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.