Rsd wo 12 dec 2001 Girlfight - Karyn Kusama
BoZ di 11 dec 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


In onze publieksfavoriet van dit jaar deed Billy Elliot er alles aan om onder zijn bokslessen uit te komen. In Girlfight is precies het tegenovergestelde het geval. De 17-jarige Diana (gespeeld door Michelle Rodriguez) wil boksen en blijft boksen, ondanks alle tegenstand die zij hierbij ondervindt.

Net zoals Billy Elliot komt Diana uit een kansarm gezin. Ze woont met haar broer en vader in een troosteloos appartement in Brooklyn, New York. Als zij de kans krijgt bokslessen te volgen, blijkt dat ze talent heeft. Ze werpt zich vol overgave op de training, maar wordt behoorlijk tegengewerkt. Boksen blijkt nog steeds een typische mannensport te zijn. In tegenstelling tot andere boksfilms wordt de sport hier niet romantisch in beeld gebracht. Dus geen spectaculaire beelden van rake klappen en knock-outs, maar een ranzige zaal waar veel en lang wordt getraind, en waar vooral gewonnen wordt op punten. Het feit dat regisseur Karyn Kusama zelf bokservaring heeft, verklaart ongetwijfeld de meer realistische benadering van de bokssport. Juist deze sobere aanpak maakt de film sterk en bijzonder.

Karyn Kusama maakte met Girlfight haar eerste speelfilm en schreef tevens het scenario. Michelle Rodriguez, eveneens een debutante, vertolkt de rol van Diana op prachtige wijze. De film werd niet voor niets op het Sundance Filmfestival 2000 bekroond met de juryprijs.

OfficiŽle site
Internet Movie DataBase
De Volkskrant
NRC Handelsblad
Trouw
Het Parool
de Filmkrant

Girlfight
Verenigde Staten, 2000
Productie: Sarah Green, Martha Griffin, Maggi Renzi
Regie en scenario: Karyn Kusama
Camera: Patrick Cady
Montage: Plummy Tucker
Art direction: Miguel Fernandez
Muziek: Coati Mundi en Theodore Shapiro
Met: Michelle Rodriguez, Santiago Douglas, Jaime Tirelli, Ray Santiago, Paul Calderon
Kleur, 110 minuten
Distributie: A-Film Distribution
Kijkwijzer: 12

23 okt 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.