Rsd do 20 juni 2002 Ghost World - Terry Zwigoff
BoZ ma 24 juni 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Ghost World is een satire over de stuurse tieners Enid en Rebecca. Deze twee buitenbeentjes hebben hun buik vol van het moderne, popi Amerika en nemen alles en iedereen genadeloos op de hak. Vooral de gesprekken over 'wat echt slecht is' en 'zo slecht dat het weer goed wordt', zijn zeer amusant. Als de opstandige meiden afstuderen, denken ze dat de wereld voor hen openligt, maar dat valt vies tegen. Rebecca besluit serveerster te worden om geld te sparen voor een droomappartement en de heerlijk cynische Enid stort zich in een liefdesrelatie met een oudere vent, de excentriekeling Seymour. Volwassen worden 'gaat van au', merken de twee non-conformisten, die ook nog eens worstelen met de beloftes die ze aan elkaar hebben gedaan.

Oorspronkelijk is Ghost World een cultstrip van Danil Clowes. Regisseur Terry Zwigoff is er uitstekend in geslaagd diens papieren wereld naar film te vertalen, mede dankzij de gedenkwaardige acteerprestaties van Thora Birch als Enid (o.a American Beauty) en Scarlett Johansson als Rebecca, laatst nog te zien als het pianotalentje in The Man Who Wasn't There van de gebroeders Coen. Ook filmmaker/acteur Steve Buscemi (o.a. Fargo en The Big Lebowski) is ijzersterk als de zonderlinge Seymour, die 78-toerenplaten verzamelt. Sowieso was het Zwigoff toevertrouwd om strip om te zetten in film, want eerder, in 1995, maakte hij de fascinerende documentaire Crumb, over de oervader van de Amerikaanse undergroundstrip Robert Crumb en zijn twee geschifte broers. Ook Ghost World, waarvan striptekenaar Clowes overigens co-scenarist was, is "bovenal overtuigend en hoogst origineel" (Het Parool).

OfficiŽle homepage
en nog een officiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Parool
Trouw
De Volkskrant
NRC
de Filmkrant

Ghost world
Verenigde Staten, 2001
Productie: Lianne Halfon, Russell Smith, John Malkovich
Regie: Terry Zwigoff
Scenario: Terry Zwigoff, Daniel Clowes
Camera: Alfonso Beato
Montage: Carole Kravetz, Michael Miller
Art direction: Alan Muraoka
Muziek: David Kitay
Met: Thora Birch, Steve Buscemi, Scarlett Johansson, Brad Renfro, Illeana Douglas, Bob Balaban, Stacey Travis
Kleur, 111 minuten
Distributie: Independent Films
Kijkwijzer: AL

8 mei 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.