Rsd wo 29 nov 2000 Ghost Dog, the way of the samurai - Jim Jarmusch
BoZ di 28 nov 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Ghost Dog is een imposante, zwijgzame neger in New York, die strikt leeft volgens de regels van een Japans achttiende-eeuws handboek voor de samoerai. Omdat hij denkt dat een twijfelachtige maffiabaas ooit zijn leven gered heeft, beschouwt hij deze figuur als zijn meester, als ware hij een Japanse edelman. Ghost Dog voert zijn opdrachten (liquidaties) met grote precisie uit. Zijn meester raakt echter in ongenade binnen de 'familie' en krijgt de opdracht Ghost Dog uit de weg te ruimen. Dat valt niet mee.

Forest Whitaker zet Ghost Dog op fantastische wijze neer. Hij is tegelijk zwaar en vlug, dik en elegant, zachtaardig en nietsontziend, opstandig en berustend. De film zit vol typische onderkoelde Jim Jarmusch-dialogen (o.a. Stranger Than Paradise, Night On Earth, Dead Man), die bijna een literair genre op zich vormen. Neem Ghost Dog’s praatjes met een louter Frans sprekende ijsverkoper (voor vriendschap hoef je elkaar niet te verstaan). En met een meisje voert hij onnavolgbare gesprekken over literatuur.

Ghost Dog is een prachtige, enorm rijke film. Het is een film over filmgenres (een ode aan Japanse samoerai-films, een erg komische parodie op gangsterfilms en een visie op het stileren van geweld.) Er valt veel te lachen en veel te overdenken. Een meesterwerk en een feest voor de filmliefhebber.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Ghost Dog: the way of the samurai
Verenigde Staten, 1999
Productie: Richard Guay en Jim Jarmusch
Regie en scenario: Jim Jarmusch
Camera: Robby Müller
Montage: Jay Rabinowitz
Muziek: RZA
Art direction: Ted Berner
Met: Forest Whitaker, John Tormey, Cliff Gorman en Henry Silva
Kleur, 111 minuten
Distributie: A-Film Distribution

8 november 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.