Rsd do 19 juni 2003 Gangs of New York - Martin Scorsese
BoZ ma 23 juni 2003
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 

The Gangs of New York is een verhaal van wraak, jaloezie, verraad en strijd in roerig New York tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Honderdduizenden Ieren stromen het land binnen, op de vlucht voor de honger, en moeten hun plaats zien te vinden tussen andere nationaliteiten. In de sloppenwijken van Lower Manhattan is de macht in handen van straatbendes die elkaar naar het leven staan. Politie- en brandweerkorpsen zijn volkomen corrupt en de dienstplichtwet van Lincoln leidt tot bloedige rellen, de zogeheten Civil War Draft Riots. In de rijke buurten leeft men ondertussen à la Age of Innocence (ook Scorsese!).

Amsterdam Vallon (Leonardo di Caprio) is een van de arme Ieren. Hij wil wraak voor zijn vader, de Ierse bendeleider die is omgebracht door 'Nativist' Bill the Butcher (Daniel Day Lewis). Eenmaal in de buurt van Bill raakt Amsterdam onder de indruk van hem en ontstaat er een soort vader-zoonrelatie. Dievegge Jenny Everdeane (Cameron Diaz), tevens Bills protégé, steelt Amsterdams hart.

Al in de jaren zeventig werd de jonge Scorsese gegrepen door het boek The Gangs of New York, in 1928 door journalist Herbert Ashbury geschreven. Door tal van tegenslagen duurde het tot eind jaren negentig alvorens Scorsese zijn droomproject kon verwezenlijken. Maar met deze film kan hij zich met recht de chroniqueur van zijn geboortestad noemen.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

Gangs of New York
Verenigde Staten, 2002
Productie: Harvey Weinsten, Alberto Grimaldi
Regie: Martin Scorsese
Scenario: Jay Cocks, Kenneth Lonergan, Steven Zaillian
Camera: Michael Ballhaus
Montage: Thelma Schoonmaker
Art direction: Dante Ferretti
Muziek: Howard Shore
Met: Daniel Day Lewis, Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas
Kleur, 168 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

10 mei 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.