Roosendaal wo 19 okt 2011

Le gamin au vélo - Luc & Jean-Pierre Dardenne

Bergen op Zoom ma 17 okt 2011
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2011
- Scores 2010
- Scores 2009

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Onvervaard werken de gebroeders Dardenne verder aan een uniek, veelbekroond oeuvre. Hun portretten van jongeren in moeilijke sociale omstandigheden in grauw Wallonië zijn vaak geïmiteerd, maar zelden geëvenaard. Zo levensecht en ontroerend zijn films zelden. Deze kreeg daarom weer de juryprijs in Cannes.
De jongen met de fiets is Cyril. Hij is 12 en zit in een tehuis. Dat zijn vader (vaste acteur Jérémie Renier) hem in de steek gelaten heeft is iets wat hij pertinent ontkent. Voortdurend is hij op de vlucht voor de onacceptabele waarheid. Dat zijn vader zijn fiets verkocht zou hebben bijvoorbeeld, dat kan gewoon niet waar zijn. In kapster Samantha vindt hij een redder in nood. Ze koopt zijn fiets terug en neemt zelfs de zorg voor deze flink getraumatiseerde jongen op zich. Le gamin au vélo pakt uiteindelijk veel minder troosteloos uit dan eerdere meesterwerken als Rosetta, Le fils of L’enfant. Samantha (Cécile de France) ontpopt zich als een prinses in een sprookje. Er is nog hoop, zelfs voor een jongen als Cyril.

Internet Movie Database
Cinema.nl
Recensies internationaal
Officiële website

Le gamin au vélo
Frankrijk, België, Italië 2011, Frans gesproken
Regisseur: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Acteur: Cécile De France, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Jasser Jaafari
Scenario: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Producer: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd
Speelduur: 87 minuten

18 sept 2011 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2011 Cinema Paradiso.