Rsd wo 2 feb 2005 Ae Fond Kiss - Ken Loach
BoZ zo 30 jan, di 1 feb
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


In het verharde post-Theo van Gogh-tijdperk lijkt het bijna onmogelijk, maar een moslimjongen en een katholiek meisje kunnen verliefd op elkaar worden. Dat overkomt Casim, een deejay van Pakistaanse afkomst, en Roisin, muzieklerares op de school van Casims zus Tahara. Behalve het tweetal is niemand erg blij met de affaire. Roisin komt op school in een moeilijk parket, omdat de priester een relatie met een moslim niet kan goedkeuren. Voor Casim ligt het nog een stuk complexer. Zijn ouders hebben namelijk al een bruid voor hem geregeld: het knappe nichtje Jasmine komt binnenkort over naar Glasgow. Hij ziet maar al te goed in dat hun wereld in zal storten als hij zich niet aan Jasmine verbindt.

Dwars door deze hedendaagse variant op Romeo en Julia strooit Ken Loach talrijke alledaagse voorbeelden van intolerantie, soms grappig, soms schrijnend. Het begint meteen al met een uitbarsting van Tahara op school. Ze shockeert haar katholieke klasgenoten tot op het bot door te verklaren dat ze niet alleen moslim is, maar ook nog fan van Glasgow Rangers, de plaatselijke protestantse voetbalclub!

Ae Fond Kiss gaat over de vertwijfeling waarin je verzeild raakt als gevoel, verstand en sociale verplichtingen met elkaar in conflict raken. Een meeslepende film om lekker van te genieten, maar die je tegelijk stevig aan het nadenken zet.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Ae Fond Kiss
Engeland, 2004
Productie: Rebecca O'Brien
Regie: Ken Loach
Scenario: Paul laverty
Camera: Barry Ackroyd
Montage: Jonathan Morris
Art direction: Martin Johnson
Met: Atta Yaqub, Eva Birthistle, Shabana Bakhsh
Kleur, 104 minuten
Distributie: A-Film

10 december 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.