Rsd do 26 apr 2007

Flags of our Fathers - Clint Eastwood

BoZ zo 29 apr, di 1 mei 2007
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Clint Eastwood maakte na Million Dollar Baby een indrukwekkend tweeluik over de slag in de Tweede Wereldoorlog om het onbeduidende, maar strategisch belangrijke vulkaaneilandje Iwo Jima. Flags of our Fathers vertelt het verhaal vanuit het Amerikaanse, Letters from Iwo Jima uit Japans oogpunt. Twee in grauwe kleuren gehulde films die elkaar aanvullen en versterken.

In Nederland is het beeld minder bekend, maar in de VS is de foto van zes anonieme mariniers die na een hevige strijd de Amerikaanse vlag hijsen op het eiland Iwo Jima een symbool geworden van heldhaftigheid en doorzettingsvermogen. Het beeld is echter pure propaganda: de historische werkelijkheid wijkt drastisch af van het heroÔsche plaatje. Dit wordt aangetoond in een knap geconstrueerde raamvertelling. Het verhaal van een hedendaagse reporter die bij de overlevenden van de strijd de ware toedracht wil achterhalen wordt afgewisseld door flashbacks van de zware strijd op de stranden van eiland en van de publiciteitstournee die de drie overlevende helden van de foto na de oorlog ondernamen om oorlogsfondsen te verwerven. Niet zonder cynisme wordt getoond hoe de soldaten schaamteloos misbruikt worden door politici.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl

Flags of our Fathers
Verenigde Staten 2006, Engels gesproken
regisseur: Clint Eastwood
acteurs: Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach, John Benjamin Hickey
scenario: William Broyles Jr., Paul Haggis
camera: Tom Stern
componist: Clint Eastwood
Speelduur: 132 minuten

25 mrt 2007 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2007 Cinema Paradiso.