Rsd za 5 (16u), ma 7 (14u), wo 9 mrt
wo 13 juli 2005
Finding Neverland - Marc Forster
BoZ zo 6, di 8 mrt
zo 10 juli 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Wie Marc Forsters confronterende film Monster's Ball heeft gezien, zal zich erover verbazen dat hij ook de regisseur is van Finding Neverland. Deze sprookjesachtige film gaat over de totstandkoming van Peter Pan, de beroemde klassieker over het jongetje dat nooit volwassen wil worden, geschreven door de man die ook nooit wilde opgroeien: Sir James Matthew Barrie.

Toneelschrijver Barrie zit in een dip, als hij bevriend raakt met de mooie weduwe Sylvia Llewelyn Davies (Kate Winslet) en haar vier zoons. De jongens hebben veel moeite met de dood van hun vader, maar Barrie leert hen weer te geloven in hun dromen en de verbeelding. Terwijl de jongens opbloeien door de aandacht van een vaderfiguur, inspireren zij Barrie tot het schrijven van Peter Pan. Dit toneelstuk moet zijn carrière terug op de rails krijgen. Barrie wordt gespeeld door een door en door goede, ingetogen Johnny Depp. Ook de acteurs die de zonen spelen, zijn in Hollywood opgevallen, met name Freddie Highmore die Peter speelt en op wie Barrie zijn personage Peter Pan baseerde. Verder is er een bijrol van Dustin Hoffman.

Forster maakte een aangrijpende film, vol magisch-realistische beelden, zonder vals sentiment. Ode aan de verbeelding, is het devies, Peter Pan indachtig. Met zeven nominaties is Finding Neverland een van de favorieten voor de Oscars.

Nieuwe tekst

Finding Neverland is een sprookjesachtige film over de schepper van Peter Pan: Sir James Matthew Barrie. Regisseur Marc Forster brak drie jaar eerder door met Monster's Ball, maar gooit het met Finding Neverland over een compleet andere boeg.

Londen, 1904. Nadat een toneelstuk van Barrie (een ingetogen Johnnie Depp) flopt, vindt hij toevlucht in zijn fantasie. Als hij de weduwe Sylvia (Kate Winslet) en haar vier kinderen ontmoet, vindt hij bij hen inspiratie voor zijn meesterwerk Peter Pan, het verhaal over het jongetje dat nooit volwassen wordt. Hij leert de kinderen van Sylvia te geloven in hun eigen fantasie, zodat er een wereld ontstaat waarin alles mogelijk is. Dit levert fraaie scènes op, waarin realiteit en fantasie door elkaar lopen.

Ondanks zeven Oscarnominaties wist Finding Neverland er slechts één te verzilveren (beste originele muziek). Johnny Depp zet al jaren eenzame zonderlingen weg en ook in de rol van Barrie gaat dat hem prima af.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Finding Neverland
Engels gesproken
Speelduur: 101 minuten
Regie: Marc Forster
Productie: Nellie Bellflower, Richard N. Gladstein
Camera: Roberto Schaefer
Montage: Matt Chesse
Art direction: Peter Russell
Muziek: Jan A.P. Kaczmarek
Met: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Dustin Hoffman
Distributie: RCV

2 julii 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.