Rsd do 4 & wo 10 okt 2001 Finding Forrester - Gus van Sant
BoZ ma 8 & di 9 okt 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Ooit was Gus van Sant, maker van o.a. Drugstore Cowboy en My Own Private Idaho en To Die For, het boegbeeld van de onafhankelijke Amerikaanse cinema. Sinds hij met Good Will Hunting doorbrak bij het grote publiek, kan hij dat nog onmogelijk zijn en maakt hij films in en voor Hollywood. Ook al doet Finding Forrester qua thema 'de relatie tussen leraar en leerling' aan het Oscarsucces Good Will Hunting denken, het levert wederom een aangrijpend mooie film over mensen in de marge van de Amerikaanse samenleving op, het stokpaardje in zijn oeuvre.

De 16-jarige Jamal Wallace is een uitstekend basketballer, maar presteert op school maar middelmatig. Bij een test blijkt dat hij eigenlijk veel slimmer is dan hij zich voordoet, waarop de bal voor Jamal letterlijk en figuurlijk aan het rollen gaat. Hij kan naar een beroemde privé-school, mede door een mysterieuze vriendschap met kluizenaar William Forrester (Sean Connery, tevens producent van deze film). Daar kan hij zich zowel sportief als intellectueel ontplooien zonder door zijn vrienden uitgelachen te worden.

Het indrukwekkende spel van de jonge Rob Brown roept herinneringen op aan Jamie Bell in Billy Elliot of aan het meisje uit The Piano, Anna Paquin, die hier een bijrolletje heeft. Finding Forrester is een hartveroverende film, die naar onze verwachting hoog zal scoren in de publieksenquête.

Officiële site
Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
Trouw
Het Parool
de Filmkrant

Finding Forrester
Verenigde Staten, 2000
Productie: Sean Connery, Laurence Mark, Rhonda Tollefson
Regie: Gus Van Sant
Scenario: Mike Rich
Camera: Harris Savides
Montage: Valdis Oskarsdottír
Art direction: Jane Musky
Muziek: Bill Frisell
Met: Rob Brown, Sean Connery, F. Murray Abraham, Anna Paquin, Busta Rhymes
Kleur, 136 minuten
Distributie: Columbia TriStar

7 aug 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.