Actueel programma

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 

Wat wij zijn en wat wij doen

Cinema Paradiso is een Filmhuis in de bioscoop. Om precies te zijn is Cinema Paradiso de naam van het samenwerkingsverband tussen vereniging Filmhuis Roosendaal en drie bioscopen: Cinemactueel in Bergen op Zoom, het Citytheater in Roosendaal en Cine-Service in Etten-Leur. Vertoningen zijn op zondag, maandag en dinsdag in Bergen op Zoom, op woensdag en donderdag in Roosendaal en op woensdag in Etten-Leur. Vanaf 14 februari zijn er ook op zondagochtend (11.15) voorsellingen in Roosendaal en Etten-Leur. Per speelweek (donderdag t/m woensdag) zijn meestal twee verschillende films te zien, die geselecteerd worden door een groepje vrijwilligers dat 'de filmclub' draait. De selectie gebeurt op basis van kwaliteit, niet uit commerciŽle motieven. Culturele films uit alle windstreken, dus niet alleen Hollywood. Zo bieden we een tegenwicht aan de populaire publieksfilms die normaal in de bioscoop te zien zijn.

Cinema Paradiso opereert op deze wijze in Bergen op Zoom vanaf 1994, in Roosendaal vanaf 1998 en in Etten-Leur vanaf de opening van Cine-Service in 2009. In Roosendaal vertoonde Filmhuis Roosendaal van 1983 tot 1998 op andere lokaties, alvorens de activiteiten te bundelen in Cinema Paradiso. De formule is een groot succes: met ongeveer 1000 leden en goede bezoekerscijfers hebben we een belangrijke positie verworven in het culturele leven van West-Brabant. De waardering valt af te lezen aan de rapportcijfers die ons publiek na iedere film afgeeft middels scheurkaartjes (het gemiddelde is steeds boven de 8,5). Zonder concessies te doen in de programmering: 'moeilijke' Iraanse films worden vaak beter bezocht en gewaardeerd dan meer commerciŽle Amerikaanse producties. Het programma is steeds zo breed en afwisselend mogelijk samengesteld, onder het motto 'voor ieder wat wils', maar steeds met kwaliteit als norm.

De opzet is als volgt. De films worden vertoond als een gewone bioscoopvoorstelling. Kaartjes worden via de bioscoopkassa verkocht, de vertoning wordt door de bioscoop verzorgd. De vrijwilligers van Cinema Paradiso richten zich op de programmering, de achtergrondinformatie in de vorm van een maandelijkse folder (toegestuurd aan de leden of via de website te downloaden), een digitale nieuwsbrief, deze website en een korte inleiding bij iedere vertoning. Ook social media Facebook en Twitter worden breed benut. Aan een tafeltje bij de kassa zit voor de voorstelling altijd een medewerker om lidmaatschappen te verkopen (nieuw of verlengen). De kosten bedragen € 10 per jaar. Indien u de papieren folder thuisgestuurd wilt hebben betaalt u een toeslag van Ä 2. Leden betalen een gereduceerde toegangsprijs bij de Cinema Paradiso film (€7 ipv €9). De inkomsten uit de lidmaatschappen wordt volledig gebruikt om de folder te drukken en verzenden. Vertoningen zijn zonder bioscoopreclame en, indien de film een speelduur heeft van minder dan twee uur, zonder pauze.

Cinema Paradiso wordt ondersteund door Gemeente Roosendaal en Gemeente Bergen op Zoom. Deze ondersteuning wordt benut om zelfstandig de zogenaamde 'kwetsbare' films te huren. Films die uitgebracht worden door kleine, niet commerciŽle filmverhuurders. Op deze manier kan Cinema Paradiso een volwaardig filmhuisprogramma bieden waarbij geen enkele belangrijke film buiten de boot hoeft te vallen.


Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl.