Rsd wo 15 maart 2000 Fight Club - David Fincher
BoZ ma 13 maart 2000
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Jack (Edward Norton uit American History X) is een afgestompte zakenman die zich op kantoor net zo verveelt als thuis in zijn Ikea-paradijs. Om weer echt iets te kunnen voelen, bezoekt hij praatgroepen van terminale patiŽnten: op maandag kanker, op dinsdag tuberculose. Tijdens een zakenreis ontmoet hij Tyler (Brad Pitt), een 'echte man' die zich niet tot het materialisme heeft laten bekeren. Met deze eigenzinnige anarchist zet Jack een illegale vechtclub op, die al snel 'filialen' door heel Amerika krijgt.

Was Se7en van David Fincher een thriller over het verval van morele waarden, Fight Club is een verontrustende satire die briljant in elkaar steekt, ook qua vormgeving. "Mannen nemen in deze film geen genoegen met het kijken naar geweld, ze willen het zelf ervaren. Vechten is in Fight Club net zoiets als fitnessen." (uit NRC Handelsblad)

Als films een afspiegeling zijn van de maatschappij, dan broeit er iets verontrustends in de States. We zagen het al in Falling Down en zullen het ook zien in het veelgeprezen American Beauty. Fight Club gaat echter nog een stapje verder en is een regelrechte aanklacht tegen de consumptiemaatschappij. Fincher brengt geweld voelbaar in beeld en dwingt daarmee de kijker om zťlf te denken en te voelen in plaats van louter te consumeren. U bent gewaarschuwd, maar houd in het achterhoofd dat het om ťťn van de belangrijkste films uit Amerika van de laatste tijd gaat.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Fight club
Verenigde Staten, 1999
Productie: Art Linson
Regie: David Fincher
Scenario: Jim Uhls, naar de gelijknamige roman van Chuck Palahniuk
Camera: Jeff Cronenweth
Geluid: Ren Klyce
Montage: James Haygood
Art direction: Alex McDowell
Visual effects: Kevin Tod Haug
Muziek: The Dust Brothers (Michael Simpson en John King)
Met: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Meat Loaf Aday
Kleur, 139 minuten

9 februari 2000.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.