Rsd do 23 & wo 29 sept 99
wo 19 juli 2000
Festen - Thomas Vinterberg  
BoZ ma 27 & di 28 sept 99
di 18 juli 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De vertoningen van Festen waren gedenkwaardige hoogtepunten in het bijna afgelopen seizoen. Zelden hebben films zo'n verpletterende, emotionele uitwerking op het publiek. De waardering was dan ook zeer hoog, net als overal waar deze film te zien was. We bieden u opnieuw de kans deze unieke film op het grote doek te ondergaan.

Het verhaal gaat over een familiereŁnie ter gelegenheid van de 60e verjaardag van hoteleigenaar Helge, die nogal anders verloopt dan de jarige had verwacht. Een niet uitgenodigde zoon brengt in het riante hotel een proces op gang, waarin veel onverwerkt familieleed opgerakeld wordt. De schone, burgerlijke schijn, die Helge als geen ander op kan houden, prikken zijn kinderen wreed door. Daarbij word je als kijker behoorlijk in verwarring gebracht: wie moet je geloven bij op het eerste gezicht bizarre onthullingen? En hoe zou je zelf reageren?

Naast het verhaal en het levensechte acteerwerk speelt ook de vormgeving een belangrijke rol in de impact die Festen heeft. De film is gemaakt volgens de regels van het Dogma 95 manifest, opgesteld door Vinterberg en Lars von Trier (Breaking the Waves, The Idiots, Dancer in the Dark). Dat betekent dat beeld en geluid uiterst sober en direct opgenomen zijn, met handcamera's die de spelers dicht op de huid zitten, zonder correcties achteraf. Een buitengewoon effectieve manier om de kijker midden in de situatie te plaatsen.

Official DOGME 95 - WEBSITE
Internet Movie DataBase
De Filmkrant

Festen
Denemarken, 1998
Productie: Brigitte Hald
Regie: Thomas Vinterberg
Scenario: Thomas Vinterberg en Mogens Rukov
Camera: Anthony Dod Mantle
Montage: Valdis Oskarsdottir
Geluid: Morten Holm
Met: Ulrich Thomsen, Henning Moritzen, Thomas Bo Larsen, Paprika Steen, Birthe Neumann
Kleur, 105 minuten
Distributie: Cinemien

24 mei 2000.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.