Rsd wo 15 jan 2003 Femme Fatale - Brian de Palma
BoZ di 14 jan 2003
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Femme Fatale, de nieuwste film van Brian de Palma, ging afgelopen Filmfestival van Cannes in premiŤre. Op dezelfde plaats als waar de film is opgenomen, in het land waar de auteurscinema in de jaren vijftig opbloeide en waar De Palma, zo'n echte 'auteur', een veilig toevluchtsoord heeft gevonden.

De femme fatale van het verhaal wordt gespeeld door Rebecca Romijn-Stantos (van oorsprong Nederlandse), ze verbeeldt de standaard film noir-heldin. De Palma: "Ik wilde een personage creŽren dat sexy was en grappig, wreed, egocentrisch, beeldschoon en een geboren manipulatrice." Dit personage beraamt een juwelendiefstal en neemt na de overval een andere identiteit aan. De kunst is zo min mogelijk gezien te worden, maar paparazzo Antonio Banderas weet haar te fotograferen.

Zo komen we al meteen bij een bekend thema van de Palma (of Hitchcock), namelijk voyeurisme. Waar in Body Double de hoofdrolspeelster door een telescoop werd bekeken, is dat in deze film het fototoestel. Andere De Palma-kenmerken zijn het spel met de identiteit, droomrealiteiten en de prachtige muziekscore.

OfficiŽle homepage
OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
De Telegraaf
Cinema.nl
Filmkrant

Femme Fatale
VS, Frankrijk, 2002
Productie: Tarak Ben Ammar, Marina Gefter
Regie en scenario: Brian de Palma
Camera: Thierry Arbogast
Montage: Bill Pankow
Art direction: Anne Pritchard
Muziek: Ryuichi Sakamoto
Met: Rebecca Romijn-Stantos, Antonio Banderas, Peter Coyote, Eriq Ebouaney
Kleur, 115 minuten
Distributie: Paradiso

1 december 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.