Rsd do 31 mei 2001 Felicia's Journey - Atom Egoyan
BoZ di 6 juni 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Felicia’s Journey is net als de succesvolle vorige film van Atom Egoyan, The Sweet Hereafter, gebaseerd op een roman. Ook het lot, het toeval en de loop der dingen spelen weer een belangrijke rol in deze Canadese film, waarmee we ons drieluik afsluiten.

Het verhaal gaat over een jong Iers meisje dat in Birmingham op zoek gaat naar de Engelse jongen, die haar zwanger maakte en vervolgens in de steek liet. In haar onschuld accepteert ze een lift van een hulpvaardige man, een vrijgezel die er minder goede bedoelingen op nahoudt.

In deze spannende thriller toont Egoyan twee volstrekt eigen en gesloten werelden. Hilditch, een beminnelijke cateraar en in zijn vrije tijd fanatiek kok, is geobsedeerd door de kookshow van zijn moeder in de jaren vijftig op tv. Eindeloos kijkt hij naar de vidobanden van deze ‘vrouwelijke Joop Braakhekke’. Hij lijdt aan diverse vormen van ontkenning en onderdrukking. Ook Felicia zit klem in haar leven. Zij ‘warmt’ zich aan idealen, die even naïef als romantisch zijn. Beide personages drijven als wrakhout door het leven, zonder tot zelfinzicht te komen. Veelal vestigen ze hun hoop dan maar op buitenstaanders, die hen geluk moeten brengen. Daarmee maken ze zich nog kwetsbaarder. Egoyan heeft deze thematiek meesterlijk verwerkt.

Officiële site (inclusief recepten)
Internet Movie Database
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Felicia's journey
Engeland/Canada, 1999
Productie: Bruce Davey, Robert Lantos
Regie en scenario: Atom Egoyan, William Trevor
Camera: Paul Sarossy
Montage: Susan Shipton
Art direction: Chris Seagers
Muziek: Mychael Danna
Met: Bob Hoskins, Elaine Cassidy, Arsinée Khanjian, Sheila Reed, Gerard McSorley, Nizwar Karanj
Kleur, 116 minuten
Distributie: Independent Films

12 april 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.