Rsd wo 3 juli 2002 Fat Girl (À ma soeur) - Catherine Breillat
BoZ di 1 juli 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Zoals we van eerdere films van Catherine Breillat weten (bijvoorbeeld Romance), is de vrouwelijke seksualiteit haar favoriete thema. Ook deze film gaat daarover; om precies te zijn over 'de eerste keer', het ontmaagden. Een beetje cru misschien als onderwerp voor een film, maar Breillat kennende pakt zij dat integer, realistisch en doordacht aan. Het scenario schreef zij zelf en is gedeeltelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Verstoken van enige vorm van poŽzie of romantiek voert zij zonder mededogen haar hoofdpersonen ten tonele: de zusjes AnaÔs van 12 en Elena van 15, gespeeld door AnaÔs Redoux en Roxane Mesquida. Ze zijn met hun ouders aan de Franse kust en proberen zich daar een beetje te vermaken. AnaÔs, een vormeloos dikkertje in stomme kleren, als bliksemafleider. Elena, beeldschoon, dun en leuk gekleed, is vast van plan een vriendje aan de haak te slaan en zij treft de (oudere) Fernando. De 'lovers' belanden in bed in de gezamenlijke slaapkamer van de zusjes. Tergend accuraat voltrekt zich het ritueel, waar AnaÔs bij is (en wij ook). De emoties zie je bij AnaÔs en niet bij Elena. De verhouding tussen de meisjes slingert tussen jaloezie, intimiteit, haat en liefde. ReŽler kan het niet geschetst worden. Nu eens vliegen de hatelijkheden je om de oren, dan weer is er tederheid. Het is een onbehaaglijke schreeuw om liefde (NRC).

De boodschap is eigenlijk de ontmythologisering van 'de eerste keer': je hoort er pas bij als je seks hebt gehad. De romantische illusie wordt volledig de grond ingeboord. Volwassen worden is hard en dat heeft AnaÔs het best begrepen.

OfficiŽle homepage
OfficiŽle homepage VS
Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Parool
De Volkskrant
NRC Handelsblad
Trouw
Filmkrant

À ma soeur/Fat girl
Frankrijk, 2001
Productie: Jean-François Lepetit
Regie en scenario: Catherine Breillat
Camera: Yorgos Arvatitis
Montage: Pascale Chavance
Art direction: François Renaud Labarthe
Met: Anaïs Reboux, Roxane Mesquida, Arsinée Khanijan
Kleur, 95 minuten
Distributie: Filmmuseum
Kijkwijzer: 16

6 juni 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.