Rsd wo 6 mrt 2002 Familie - Willem van de Sande Bakhuyzen
BoZ di 5 mrt 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het gaat goed met de Nederlandse film. Mede door fiscale maatregelen kwam er meer geld beschikbaar. Dat ook zonder grote budgetten goede en zeer succesvolle films gemaakt kunnen worden, bewijst Familie. Het toneelstuk, door het gezelschap Het Toneel Speelt, was al een voltreffer. Schrijfster Maria Goos en regisseur Willem van de Sanden Bakhuyzen, bekend van televisieseries als Oud Geld en Pleidooi, namen hun stuk flink onder handen om er een film van te maken. Want film vraagt een andere aanpak.

Els Tegenkamp (Petra Laseur) is uitbehandeld als kankerpatiënt. Nog één keer gezellig op vakantie met de hele familie, zo bedenkt haar man Jan (Bram van der Vlugt). Het blijkt niet zo'n goed idee. In de Oostenrijkse Alpen, die in al hun ruimtelijkheid juist claustrofobisch werken, komen alle, gedurende veertig jaar opgekropte irritaties onherroepelijk en genadeloos tot explosie. Veel narigheid over en weer dus, maar ook weer niet dat ze helemaal onredelijk of zonder gevoel zijn. Echte mensen, met alle complexiteit van dien. En daar zit je dan bij.

Dat de acteurs erg vertrouwd zijn met het stuk, blijkt uit het sterke, zeer realistische acteren. De film doet helemaal niet toneelmatig aan. Dat komt ook de sobere aanpak. Zonder die bedoeling te hebben, is er aardig gewerkt volgens de wetten van Dogma 95, van Lars van Trier en Tomas Vinterberg. Familie doet qua thematiek, vorm en intensiteit denken aan Festen van laatstgenoemde. De verwantschap blijkt ook uit het feit dat van de Sande Bakhuyzen binnenkort een theaterbewerking van Festen gaat maken.

Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
de Telegraaf
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Familie
Nederland, 2001
Productie: Anton Smit, Hanneke Niens, Marina Blok
Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen
Scenario: Maria Goos
Camera: Remco Bakker
Montage: Wouter Jansen
Art direction: Harry Ammerlaan
Muziek: Fons Merkies
Met: Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Anneke Blok, Mark Rietman, Marisa van Eyle, Bart Klever
Kleur, 92 minuten
Distributie: C-Films Distribution
Kijkwijzer: AL

26 jan 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.