Rsd do 21 mrt 2002 Faithless - Liv Ulmann
BoZ ma 25 mrt 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Wie Liv Ullman zegt, zegt Ingmar Bergman. De Noorse actrice is nu 62 jaar en heeft een langdurige relatie met Bergman gehad, waaruit haar dochter Linn is geboren. Zij heeft negen films met Bergman gemaakt. Faithless is Ullmans tweede film naar een scenario van Ingmar Bergman. Op het filmfestival van Cannes 2000 werd Liv genomineerd voor beste regie.

Actrice Marianne, gespeeld door Lena Endre, begint een relatie met de neurotische, egocentrische toneelregisseur David, die als vriend van echtgenoot en dirigent Markus regelmatig bij de familie over de vloer komt. Als Markus op toernee gaat wordt het overspel onbeheersbaar en het loopt dramatisch af met als gevolg een geruïneerd huwelijk en een geknakt dochtertje Isabella. En dan denk je als kijker dat je alles gehad hebt. Het verhaal wordt door Marianne verteld aan Bergman, een rol van Erland Josephson, afgewisseld door gespeelde scenes.

Volgens Ullman is Faithless een 'anti-overspel film'. Ze vindt dat er te gemakkelijk wordt omgesprongen met begrippen als trouw e.d. Ze heeft veel veranderd in het scenario, met name de rol van het dochtertje heeft ze meer nadruk gegeven. Ondanks alle inspanningen van Liv Ullman om onder het Bergman-imago uit te komen, is de invloed van Bergman onmiskenbaar, maar dat maakt deze film nu juist zo indringend.

Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
Trouw
de Filmkrant

Faithless (Trolösa)
Zweden, 2000
Productie: Maria Curman, Kaj Larsen, Johan Mardell
Regie: Liv Ullmann
Scenario: Ingmar Bergmann
Camera: Jörgen Persson
Montage: Sylvia Ingemarsson
Met: Lena Endre, Erland Josephson, Krister Hendriksson, Thomas Hanzon e.a.
Kleur, 154 minuten
Kijkwijzer: AL

27 jan 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.