Rsd do 16 & wo 22 dec 99 Eyes Wide Shut - Stanley Kubrick  
BoZ ma 20 & di 21 dec 99
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film   

 


 

De laatste Paradisofilm van deze eeuw is de allerlaatste film van de legendarische Stanley Kubrick, die de filmgeschiedenis verrijkte met spraakmakende films als Spartacus, A Clockwork Orange, Paths of Glory, The Killing, Dr Strangelove, 2001: A Space Odyssey, Lolita, The Shining en Full Metal Jacket. Unieke klassiekers met als gemeenschappelijke factor dat het geen formulefilms zijn en dat ze het publiek confronteren met serieuze, menselijke problemen. Eyes Wide Shut is hier geen uitzondering op en handelt over het herontdekken van de huwelijksbelofte.

Een voor de buitenwereld gelukkig echtpaar komt tot de ontdekking dat ze beiden verlangen naar het onbekende. Hun huwelijksleven is vervallen in dagelijkse routine en de spanning komt alleen terug tijdens het roken van een jointje. Op een van die momenten verklapt de vrouw een ervaring die ze had, toen ze een marineofficier in een hotel passeerde. Ondanks het feit dat ze de man alleen in de ogen heeft gekeken, is ervan overtuigd dat ze alles (man, kind en een gesetteld leven) zou kunnen opgeven voor deze man. Deze bekentenis motiveert haar man om een nieuwsgierige zoektocht te ondernemen, waarbij de kijker kennismaakt met de meest mysterieuze kanten van het exclusieve nachtleven van de Amerikaanse 'upperclass'.

Tom Cruise en Nicole Kidman, in het echt ook een echtpaar, zijn geknipt voor de hoofdrollen en zetten beiden een geloofwaardig personage neer. Eyes Wide Shut is een uiterst verzorgde film met mooie, dromerige fotografie en stijgende, mysterieuze spanning. Een waardige afsluiter die je in tegenstelling tot de titel de ogen opent, als je je tenminste een beetje kunt identificeren met dit echtpaar.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Eyes wide shut
Groot BrittanniŽ/Verenigde Staten, 1999
Productie en regie: Stanley Kubrick
Scenario: Stanley Kubrick en Frederic Raphael, naar de roman 'Traumnovelle' van Arthur Schnitzler
Belichting: Larry Smith
Geluid: Paul Conway
Montage: Nigel Galt
Muziek: Jocelyn Pook
Met: Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Marie Richardson
Kleur, 158 minuten
Distributie: Warner Bros

Nog enkele tips van de Filmkrant voor de liefhebbers:
The Kubrick Multimedia Film Guide: http://www.indelibleinc.com/kubrick/
Deze is ook wel aardig: http://members.tripod.com/%7Elovepile/index.html
Goed essay over Kubricks begin als fotograaf in de jaren vijftig: http://www-personal.umich.edu/~jbmorgan/look.html
Goede, uitgebreide fansite: http://pages.prodigy.com/kubrick/

26 oktober 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.