Rsd do 10 okt 2002 Das Experiment - Oliver Hirschbiegel
BoZ ma 14 okt 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Das Experiment heeft ons verrast, en we zijn wat gewend. De film won talloze prijzen waaronder de publieksprijs op het festival van Bergen (Noorwegen) en Istanbul. Bovendien werd hij uitgeroepen tot Beste Duitse film van het afgelopen jaar.

In 1971 werd in CaliforniŽ aan de universiteit van Stanford het zogenaamde Stanford Prison Experiment uitgevoerd. Gedurende 14 dagen simuleerde een twintigtal mannen de machtsverhoudingen in een gevangenis, waarbij de ene helft de rol van gevangene speelde en de andere helft de rol van bewaker. De hoofdpersoon - de voortreffelijk acterende Moritz Bleibtreu (o.a. Lola Rennt) - grijpt de gelegenheid aan om zijn journalistieke carriŤre te redden. Om reportage die hij van experiment maakt van scherpe kantjes te voorzien, werpt hij zich op als Jack Nicholson in een Cuckoo's Nest. Hij tart en treitert de onervaren, maar met ontkiemend sadistisch talent gezegende 'gevangenbewaarders'.

Debutant Oliver Hirschbiegel laat de boel grandioos ontsporen, geholpen door een fantastische groep acteurs en een klinische, en daardoor doeltreffende cameravoering en montage. Monsters kunnen gemakkelijk gecreŽerd worden, zo wordt pijnlijk duidelijk. Een beklemmend staaltje in-your-face-cinema: je krijgt als kijker het gevoel dat dit werkelijk gebeurd is. En dat is ook zo.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl (De Volkskrant/VPRO)
De Telegraaf
NRC Handelsblad
De Filmkrant

Das Experiment
Duitsland, 2001
Productie: Marc Conrad, Norbert Preuss, Friedrich Wildfeuer
Regie: Oliver Hirschbiegel
Scenario: Don Bohlinger, Christoph Darnstadt, Mario Giordano, gebaseerd op de roman 'The black box' van Giordano
Camera: Rainer Klausmann
Montage: Hans Funck
Art direction: Andrea Kessler
Muziek: Alexander Bubenheim
Met: Moritz Bleibtreu, Maren Eggert, Christian Berkel, Oliver Stokowski, Justus von Dohnànyi, Nicki von Tempelhoff, Edgar Selge
Kleur, 120 minuten
Distributie: Independent Films

14 september 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.