Rsd do 11 nov 99 eXistenZ - David Cronenberg
BoZ ma 15 nov 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film   

 


Het spel eXistenZ, ontworpen door Allegra Geller, gaat aanzienlijk verder dan de huidige computergames. Je moet eerst even voorzien worden van een fors model piercing in je rug. Met wat spuug word je gemakkelijk via een soort navelstreng aan een 'game pod' geplugd. Lichaam en geest van de speler zijn volledig geďntegreerd in het fantastische gezelschapsspel. Het spel roept ook heftige reacties op. De maakster moet op de vlucht voor fanatieke tegenstanders. Aanleiding voor dit gegeven is een gesprek van Cronenberg met Salman Rushdie, die stelde dat in de toekomst eerder ontwerpers van computerspelletjes dan schrijvers door een fatwa getroffen zullen worden.

Cronenberg heeft zich in de loop van zijn carričre ontwikkeld van een filmmaker in het horrorgenre tot een alom gewaardeerde cultuurfilosoof. Zijn vaste thema is de versmelting van mens en machine, met erotiek en bewustzijnsveranderingen als belangrijke componenten. eXistenZ is zijn eerste zelfgeschreven scenario sinds Videodrome uit 1982, waarmee de film veel overeenkomsten vertoont. Meer nog dan in zijn vorige, nogal omstreden film Crash, slaagt Cronenberg erin zijn toekomstvisie in een toegankelijke vorm te gieten die een groot publiek aanspreekt. eXistenZ prikkelt daarmee op vele gebieden tegelijk: het is een nieuw soort spannende en ook leuke, surrealistische actiethriller, maar gaat tevens veel verder, als een sombere, ongekend interessante visie op de werkelijkheid en de toekomst van de mensheid met haar media. Genieten of nadenken, wat U maar wil. eXistenZ is voorlopig nog alleen in de bioscoop te verkrijgen, ook zonder gat in de rug. 

Officiële site
IMDb
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

eXistenZ
Canada, 1999
Productie, regie en scenario: David Cronenberg
Camera: Peter Suschitzky
Montage: Ron Sander
Art direction: Carol Spier
Special effects: Jim Isaac
Muziek: Howard Shore
Met: Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Ian Holm, Don McKellar, Callum Keith Rennie, Sarah Polley, Christopher Eccleston, Willem Dafoe
Kleur, 90 minuten
Distributie: Paradiso Entertainment

3 oktober 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.