Rsd wo 10 okt 2000 Erin Brockovich - Steven Soderbergh
BoZ di 11 okt 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Steven Soderbergh is zo’n regisseur die experimentele films als Kafka en The Limey afwisselt met Hollywood producties zoals Out of Sight en Erin Brockovich. Ondanks de artistieke beperkingen die een Hollywood-produktie met zich mee brengt, weet hij elke keer het publiek te verrassen met een film die in elk op zicht afwijkt van zijn vorige werk. Een constante factor in zijn werk is zijn uitstekende acteursregie, ook al lijkt, in eerste instantie, de keuze voor Julia Roberts voor de titelrol niet zo voor de hand te liggen.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een jonge gescheiden moeder met drie kinderen, genaamd Erin Brockovich (Julia Roberts), die een baantje vindt bij een klein advocatenkantoor. Tijdens haar werkzaamheden ontdekt ze per toeval dat een fabriek gif loost wat in het drinkwater terecht komt en de gezondheid van de bewoners van een nabij gelegen dorpje bedreigt. Ze weet haar baas (Albert Finney) te overtuigen dat de zaak verder uitgezocht moet worden en gaat in haar eentje op onderzoek uit in het dorpje.

Julia Roberts zet op een ijzersterke wijze een welbespraakte heldin neer, die haar geen middel ongebruikt maakt te slagen in haar missie. Ze bewijst dat ze veel meer in huis heeft als een mooie glimlach en een dito lichaam. Wie na het zien van Erin Brockovich dus nog durft te beweren dat ze niet kan acteren, krijgt met een wonderbra rond z’n oren.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Erin Brockovich
Verenigde Staten, 2000
Productie: Danny DeVito, Michael Shamberg en Stacy Sher
Regie: Steven Soderbergh
Scenario: Susannah Grant
Camera: Ed Lachman
Montage: Anne V. Coates
Art direction: Phil Messina
Muziek: Thomas Newman
Met: Julia Roberts, Albert Finney, Aaron Eckhart
Kleur, 136 minuten
Distributie: Columbia TriStar

19 aug 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.