Rsd do 1 feb 2001 The end of the affair - Neil Jordan
BoZ di 6 feb 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De Ierse cineast en scenarist Neil Jordan baseerde The End Of The Affair op de gelijknamige, autobiografische roman uit 1951 van Graham Greene. Deze zou vast tevreden zijn met de briljante verfilming van z’n roman die zijn biograaf Norman Sherry omschreef als "the greatest literary affair of this century".

Londen, 1946. Wanneer Maurice Bendrix (Ralph Fiennes, o.a. the English Patient) op een regenachtige avond toevallig de echtgenoot van zijn vroegere minnares Sarah (Julianne Moore, o.a. Magnolia) ontmoet, laait zijn passie voor haar weer op. Gedreven door jaloezie laat Bendrix haar schaduwen en verneemt zo waarom zij twee jaar voordien een einde heeft gemaakt aan hun relatie. Al vlug wordt Sarah voor een dilemma geplaatst als Bendrix weer in haar leven opduikt. Ze moet vechten om haar belofte na te komen...

The End of the Affair is een fascinerend liefdesverhaal over passie, jaloezie, bedrog en schuldgevoelens met een duidelijk religieuze ondertoon. Ondanks de complexe flashbackstructuur is het een schitterende, ontroerende film met uitstekende vertolkingen van Ralph Fiennes als de bedrogen minnaar met de altijd koele blik, Julianne Moore als de sensuele Sarah en Jordans huisacteur Stephen Rea als de saaie echtgenoot die niet in staat is zijn vrouw te bevredigen. Neil Jordan (o.a. The Crying Game, Michael Collins en The Butcher Boy) levert wederom een puik staaltje cinema waarin het mysterieuze en het irrationele elkaar op sublieme wijze vinden. De muziek is van Michael Nyman (o.a. The Piano).

OfficiŽle site
Internet Movie Database
Het Parool
De Telegraaf

The End of the Affair
Verenigd Koninkrijk, 1999
Productie: Neil Jordan, Kathy Sykes, Stephen Woolley
Regie: Neil Jordan
Scenario: Graham Greene (boek) en Neil Jordan
Camera: Roger Pratt
Montage: Tony Lawson
Art direction: John Billington
Muziek: Michael Nyman
Met: Ralph Fienness, Stephen Rea, Julianne Moore, Heather-Jay Jones e.a.
Kleur, 101 minuten

9 januari 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.