Rsd wo 16 mei 2001 Emporte-moi - Léa Pool
BoZ ma 14 mei 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De tweede film in onze serie ‘Three from Canada’ is van de Zwitserse regisseur Léa Pool (1950), die op haar 25ste naar Quebec emigreerde. Sinds 1979 maakt ze films, waaronder Anne Trister en À corps perdu. Met haar zesde speelfilm, Emporte moi, oogstte ze succes op internationale festivals. Ook in ons land kreeg haar film lovende kritieken.

De 13-jarige Hanna groeit op in Montréal in de jaren zestig. Haar joodse vader (Miki Manojlovic, o.a. Artemisia en Black Cat, White Cat) overleefde de holocaust, maar verloor zijn eerste vrouw. Hij is miskend als schrijver en leeft zijn frustraties uit op zijn vrouw en kinderen. Hanna’s katholieke moeder (Pascale Bussières uit o.a. The Five Senses en When Night Is Falling) werkt overdag en typt 's avonds de manuscripten van haar man uit. De afstandelijkheid van haar man en het harde werk doen een zwaar beroep op haar gezondheid. Samen met haar oudere broer en haar vriendin Laura schept Hanna haar eigen wereld. Op een middag ziet ze de film Vivre Sa Vie van Jean-Luc Godard met Anna Nana, die leeft zoals het leven komt. Hanna, die in een van haar docentes Nana denkt te herkennen, neemt dit motto over. Ze laat gebeuren wat er gebeurt, zonder haar grenzen in de gaten te houden.

Léa Pool maakte deze film deels op basis van jeugdherinneringen, maar veel meer uit nostalgie naar de jaren zestig. Behalve de moeder-dochterverhouding intrigeerde haar vooral de fascinatie van Hanna voor het personage Nana waarin ze een zowel positief als negatief rolmodel vindt. De kwaliteiten van Emporte moi zitten hem in zijn eenvoud, de sobere cameravoering, het oog voor details en de uitstekende hoofdrolspeelster Karine Vanasse.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Emporte-moi
Canada/Zwitserland/Frankrijk, 1999
Productie: Lorraine Richard en Louis Laverdière
Regie: Léa Pool
Scenario: Léa Pool, Nancy Huston en Monique H. Messier
Camera: Jeanne Lapoirie
Montage: Michel Arcand
Art direction: Serge Bureau
Muziek: ECM
Met: Karine Vanasse, Pascale Bussières, Miki Manojlovic, Alexandre Mérineau, Nancy Huston
Kleur, 94 minuten
Distributie: Cinemien

12 april 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.