Rsd wo 13 feb 2008

Elizabeth: the Golden Age - Shekhar Kapur

BoZ zo 10, di 12 feb 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Bijna tien jaar na de succesvolle film Elizabeth, over het begin van de regeerperiode van koningin Elizabeth I (1533-1603) is er nu een vervolg gemaakt. Met Cate Blanchett weer in de hoofdrol, speelt het verhaal ook een jaar of tien na het eerste deel, rond 1585. De vorstin heeft zich er net mee verzoend dat haar plicht als staatshoofd liefdesgeluk uitsluit, als de avontuurlijke Sir Walter Raleigh (Clive Owen) haar in verleiding brengt. Daar heeft ze eigenlijk helemaal geen tijd voor, met Filips II die met per Armada Engeland dreigt binnen te vallen en nicht Mary Stuart (Samantha Morton) die een coupe voorbereidt.

Meer nog dan de voorganger is deze film een groots visueel spektakelstuk. Er wordt stevig uitgepakt in kostuums, decors en massale scènes. Naast een persoonlijk verhaal over de werklustige koningin is de film ook te zien als een verhandeling over een botsing tussen religies. Hier zijn dat de protestanten en de (Spaanse) katholieken, maar het is niet moeilijk een gelijkenis te zien met de hedendaagse aanvaringen met extremistische moslims en de angstgevoelens die daarbij optreden. Bovenal is de film een staaltje hedendaags topentertainment, met fenomenaal acteerwerk van Blanchett.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Elizabeth: The Golden Age
Engeland/Frankrijk, 2007, Engels gesproken
Productie: Liza Chasin, Michael Hirst, Debra Hayward
Regie: Shekhar Kapur
Camera: Remi Adefarasin
Scenario: William Nicholson, Michael Hirst
Montage: Jill Bilcock
Art direction: Guy Dyas
Met: Cate Blanchett, Clive Owen, Samantha Northon, Geoffrey Rush, Jordi Mollà
Speelduur: 114 minuten

17 jan 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2007 Cinema Paradiso.