Rsd do 20 jan 2005 Elephant - Gus Van Sant
BoZ ma 24 jan
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Een gewone dag op een gewone Amerikaanse highschool. Verschillende leerlingen sjouwen rond in het uitgestrekte gebouw. Onder hen ook degenen die later op de dag tot een slachting over zullen gaan en de school in een hel zullen veranderen. Wij weten nog niet wie, en zijn geneigd bij elke scholier een motief te verzinnen. Vanuit een steeds wisselend perspectief wordt naar de climax toegewerkt, waarbij ook de tijd op een speciale manier door de regisseur gebruikt wordt.

Michael Moore werd door het Colombine highschool-drama geÔnspireerd tot het maken van zijn beroemde documentaire Bowling for Colombine. Hij toonde aan hoe makkelijk het is een wapen te kopen in de VS. Dit als mogelijke oorzaak van het bloedbad. Ook Gus van Sant baseerde zijn film op deze beruchte schietpartij. Hij komt echter helemaal niet met antwoorden en dat is extra beklemmend.

Het leegstaande schoolgebouw met eindeloze gangen, de jonge mensen - geen professionele acteurs - die improviserend een persoonlijke noot toevoegen. Met de meest eenvoudige middelen levert Van Sant een bijzonder authentiek document af. Een film die lang in het geheugen blijft. Winnaar van de Gouden Palm in Cannes 2003.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Elephant
VS, 2003, 81 minuten
Regie, scenario en montage: Gus Van Sant
Producer: Dany Wolf
Camera: Harris Savides
Muziek: Ludwig van Beethoven
Met: Alex Frost, Eric Deulen, Elias McConnell, Carrie Finklea

10 december 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.