Rsd za 12 feb 200516u El Bola - Achero Mañas
BoZ zo 13 feb
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Er zijn kinderen in films die voor altijd in je herinnering blijven. Denk aan het innemende jongetje uit de Tsjechische Oscarwinnaar Kolya of het radeloze meisje uit het aangrijpende Lilya 4-ever. De zeer naturel spelende Juan José Ballesta uit El Bola hoort daar ook bij.

El Bola gaat over het eenzame 12-jarige jongetje Pablo, dat opgroeit onder alles behalve ideale omstandigheden in een arbeiderswijk van Madrid. Zijn klasgenootjes noemen hem El Bola, omdat hij altijd een stalen kogel met zich meedraagt en niemand echt hoogte van hem krijgt. Als in zijn klas een nieuwe leerling komt, klikt het meteen tussen de twee. Pablo leert de sympathieke familie van zijn kameraadje Alfredo kennen. Hierdoor gaat er een nieuwe wereld voor Pablo open, die niet over al zijn problemen kan/durft te praten. Soms blijft zijn schoolbank leeg en Alfredo begint zich af te vragen waarom.

Het speelfilmdebuut van schrijver en regisseur Achero Mañas is een ontroerend, evenwichtig drama, waarin stereotiepen ontbreken. Tegenover de problemen van El Bola wordt de kracht van vriendschap gezet. Bekroond met o.a. vier Goya's (de Spaanse Oscar), waaronder die voor beste film, en een Europese film award.

Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl

El Bola
Spanje, 2000, 88 minuten
Regie: Achero Mañas
Scenario: Verónica Fernández en Achero Mañas
Met: Juan José Ballesta, Pablo Galán, Alberto Jiménez, Manuel Morón

15 janurai 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.