Rsd do 21 apr 2005 The Edukators - Hans Weingartner
BoZ ma 25 apr 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


The Edukators is een originele film over twee jonge Robin Hoods, die rijke mensen de schrik van hun leven bezorgen. Maar actie voeren tegen sociaal onrecht blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn als gedacht, zeker niet als er een meisje in het spel is. De film eindigt dan ook verrassend.

Twee Duitse studenten, Jan en Peter, breken 's nachts in in villa's, maar stelen niets. In plaats daarvan verzetten ze de meubels, stoppen ze cd's in de koelkast en verdwijnt het porselein in de wc. Ter verklaring laten ze briefjes achter met daarop teksten als 'u bent te rijk' of 'de vette jaren zijn voorbij'. Was getekend: The Edukators. Maar als een patserige zakenman onverwachts thuiskomt tijdens een Edukator-actie, raken de wereldverbeteraars Jan en Peter in paniek. Hun idealen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook de kijker wordt gedwongen opnieuw positie in te nemen tegenover deze jonge utopisten, die op overtuigende wijze worden gespeeld door onder anderen Daniël Brühl uit Good Bye Lenin!

De Oostenrijkse regisseur Hans Weingartner, vroeger zelf een politiek activist, vertelt dit verhaal vol flair en met een sardonisch genoegen. Op het filmfestival van Cannes werd The Edukators genomineerd voor een Gouden Palm, en in Rotterdam was de film een publieksfavoriet.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

The Edukators
Productie: Antonin Svoboda, Hans Weingartner
Regie: Hans Weingartner
Scenario: Katharina Held, Hans Weingartner
Camera: Matthias Schellenberg, Daniela Knapp
Montage: Dirk Oetelshoven
Art direction: Christain Goldbeck
Muziek: Andreas Wodraschke
Met: Daniel Brühl, Julia Jentsch, Stipe Erceg, Burghart Klaussner
Speelduur: 126 minuten

15 maart 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.