Rsd wo 19 dec 2007

12:08 East of Bucharest - Corneliu Porumboiu

BoZ di 18 dec 2007
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Wij moeten misschien nog even aan de datum herinnerd worden, maar iedereen in Roemenië weet waar hij was en wat hij deed op 22 december 1989 om acht over twaalf. Het tijdstip is essentieel, want precies op dat moment kon het Roemeense volk de eerste beelden zien van een vluchtende Ceaucescu. Zestien jaar later besteedt een lokaal televisiestation aandacht aan de revolutie. Maar niemand wil er nog over praten. Eén voor één bellen de studiogasten af, en uiteindelijk haalt de presentator twee oude kennissen van hem in de uitzending. De één een oudere man die sinds zijn pensioen optreedt als kerstman, de ander een aan alcohol verslaafde geschiedenisleraar. De discussie is of het provinciestadje ten oosten van Boekarest eigenlijk wel mee heeft gedaan met de revolutie. Dus: was er vóór 12:08 uur al iemand op het plein?

Regisseur Corneliu Promboiu debuteerde met 12:08 East of Bucharest en kreeg meteen een prijs in Cannes. In de film worden op droogkomische wijze de Roemeense politiek en de houding van de Roemenen zoveel jaar na de Revolutie bekritiseerd: de grootste sukkels worden zomaar verzetshelden. Terwijl de onderwijzer in de studio opschept over zijn heldendaden zestien jaar eerder, bellen er veel kijkers naar het programma om de verhalen te ontkrachten: pas toen de dictator lang en breed gevlucht was verscheen de leraar op het plein, vergezeld door een enorme kegel.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Filmkrant

12:08 East of Buckarest
Roemenië 2006, Roemeens gesproken
Regisseur: Corneliu Porumboiu
Acteurs: Mircea Andreescu, Teodor Corban, Ion Sapdaru
Scenario: Corneliu Porumboiu
Camera: George Dascalescu, Marius Panduru
Componist: Rotaria
Speelduur: 89 minuten

9 nov 2007 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2007 Cinema Paradiso.