Rsd do 14, wo 20 apr 2005 The Dreamers - Bernardo Bertolucci
BoZ ma 18, di 19 apr 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Velen genoten onlangspas van Novecento, Bertolucci's doorbraakfilm uit 1976. Zijn nieuwe film, The Dreamers, roept vooral The Last Tango in Paris in herinnering. We keren terug naar het Parijs van 1968, de tijd van het studentenprotest en het verzet tegen het establishment. Tegen deze achtergrond plaatste Bertolucci de tweeling Theo en Isabelle en hun Amerikaanse vriend Matthew. Hun leven draait geheel om film en filmkennis. Wie een nagespeelde scŤne niet herkent, moet als straf een opdracht uitvoeren, meestal van seksuele aard. Het lijkt een onschuldig spel, maar is het dat ook? Want terwijl de personages denken dat ze gelukkig zijn, is de driehoeksverhouding van begin af aan gedoemd te mislukken.

The Dreamers, naar een boek van Gilbert Adair, is geen pleidooi voor politiek bewustzijn en solidariteit, maar eerder een nostalgische terugblik op de tumultueuze periode aan het eind van de jaren zestig. Volgens de regisseur bevat zijn film ook een boodschap van hoop voor hedendaagse jongeren. "In 1968 werd de toekomst gezien als iets waaraan we gezamenlijk konden werken. Dat idee is helemaal weg." Misschien dat deze film weer voor een beetje strijdvaardigheid en pit kan zorgen.

1 OfficiŽle homepage
2 OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

The Dreamers
Engeland/Italië/Frankrijk/Verenigde Staten, 2003
Productie: Jeremy Thomas
Regie: Bernardo Bertolucci
Scenario: Gilbert Adair
Camera: Fabio Cianchetti
Montage: Jacopo Quadri
Met: Michael Pitt, Louis Garrel, Eva Green, Robin Renucci, Anna Chancellor

16 maart 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.