Rsd do 14 dec 2000 Dogma - Kevin Smith
BoZ ma 18 dec 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Deze film heeft niets met de Dogma-doctrine van Lars von Trier te maken. Nee, Dogma gaat over religie, en wel de katholieke variant, en bevat vooral veel humor. We hebben bij de première in Rotterdam ruim twee uur in een stuip gelegen en zijn ervan overtuigd dat u Dogma ook zo zult ondergaan. Want Kevin Smith (Clerks, Chasing Amy) heeft een briljant scenario geschreven met een zeer eigen logica, een hilarische wervelwind van ijzersterke grappen.

Dogma gaat over twee gevallen engelen (Matt Damon en Ben Affleck), voor eeuwig verbannen naar Wisconsin. Ze vinden het daar niks en willen terug naar de hemel. Hiertoe wenden ze zich tot een trendy bisschop (promotor van Buddy Jesus). Wie zijn kerk binnenloopt, ziet zijn zonden acuut vergeven en gaat het huis van God binnen. Maar als het de engelen lukt de hemel weer binnen te gaan, bewijst dat de feilbaarheid van God (prachtig getypecast als Alanis Morissette) en zal haar schepping tenietgedaan worden. Om dat te voorkomen, wordt een ver familielid van Jezus ingeschakeld, die in een abortuskliniek werkt.

Dogma is een tamelijk absurde parodie op het katholicisme. De katholieke Smith zegt in interviews niemand te hebben willen beledigen, maar juist opnieuw aandacht te vragen voor religie. Of dat laatste gelukt is, moet u zelf maar beoordelen. Lachen is het wel.

 

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Dogma
Verenigde Staten, 1998
Productie: Jonathan Gordon
Regie: Kevin Smith
Scenario: Kevin Smith
Camera: Robert D. Yeoman
Montage: Scott Mosier, Kevin Smith
Art direction: Robert Holtzman, Elise G. Viola
Muziek: Howard Shore
Met: Matt Damon, Ben Affleck, Linda Fiorentino, Kevin Smith, Chris Rock, Alanis Morissette, Salma Hayek, Alan Rickman
Kleur, 130 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

 

8 november 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.