Rsd wo 25 jun 2008

The Diving Bell and the Butterfly - Julian Schnabel

BoZ di 24 jun 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Le scaphandre et le papillon, zoals deze film eigenlijk heet (het duikerspak en de vlinder), is gefilmd vanuit het perspectief van de ogen van Jean-Dominique Bauby, de hoofdredacteur van het Franse modeblad Elle. Dat begint troebel en vaag, want hij komt net bij uit een coma, het gevolg van een hersenbloeding. Bauby lijdt aan het zogenaamde locked-in syndroom: het bewustzijn intact, maar lichamelijk helemaal verlamd. Hij kan alleen nog knipperen met een van zijn ogen, wat een manier wordt om te communiceren met de wereld. Zodanig zelfs dat hij met hulp van een zeer geduldige therapeute de bestseller schrijft die de basis vormt voor deze film.

Zowel het thema als de enorme intensiteit roepen de film Mar adentro in herinnering, de winnaar van onze scheurkaartjes in 2005. Julian Schnabel, eigenlijk schilder, als filmmaker bekend van zijn kunstenaarsportretten Basquiat en Before Night Falls, won de prijs voor de beste regie in Cannes. Zijn film is origineel en aangrijpend, maar nergens sentimenteel. Een verslag van de hel van het isolement (het duikerspak) en een pleidooi voor de kracht van de verbeelding (de vlinder). Een geweldige film die je niet gemakkelijk meer vergeet.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

The Diving Bell and the Butterfly
Frankrijk/Verenigde Staten, 2007, Frans gesproken
Productie: Kathleen Kennedy en Jon Kilik
Regie: Julian Schnabel
Scenario: Ronald Harwood, naar het gelijknamige boek van Jean-Dominique Bauby
Camera: Janusz Kaminksi
Montage: Juliette Welfing
Art direction: Michel Eric, Laurent Ott
Muziek: Paul Cantelon
Met: Mathieu Amnalric, Emmanuele Seigner, Marie-Josée Croze, Max von Sydow
Speelduur: 112 minuten

10 dec 2007 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2007 Cinema Paradiso.