Rsd do 31 jan & wo 6 feb 2002 The Discovery of Heaven - Jeroen Krabbé
BoZ zo 3, ma 4 & di 5 feb 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het zal weinigen ontgaan zijn dat de Engelstalige verfilming van De ontdekking van de wereld, de grote roman (900 pagina's) van Harry Mulisch, een gigantisch bioscoopsucces is geworden. Na Left Luggage, zijn debuut als regisseur, werkte Jeroen Krabbť maar liefst drie en een half jaar aan dit omvangrijke internationale project, samen met producent Ate de Jong en scenarioschrijver Edwin de Vries. Het resultaat is ernaar: een zeer verzorgde, prachtig gemaakte film, met de nadruk op de avontuurlijke aspecten van verhaal.

De film begint in de hemel, waar vastgesteld wordt dat de mensheid de schepping grondig verprutst heeft. Het contract met de Tien Geboden wordt opgezegd en de Stenen Tafelen moeten worden teruggehaald. Aartsengel GabriŽl moet hiervoor de juiste man zoeken. Dat wordt Quinten Quist. Op aarde volgen we Onno en Max (Stephen Fry en Greg Wise), die niet weten dat hun vriendschap van boven geregisseerd wordt. Beide studentikoze, druk filosoferende mannen vallen voor celliste Ada (Flora Montgommery). De driehoeksverhouding die ontstaat is zo hecht dat de mannen niet weten wie van hen de vader is van Quinten. Als Quinten opgroeit worden de greep van hogerhand geleidelijk steeds dwingender.

Hoewel veel filosofische verhandelingen uit het boek zijn gesneuveld doet de film recht aan de thema's van Mulisch. Met name de kosmische verstrengeling van gebeurtenissen (niets is toevallig) is alom aanwezig in deze ambitieuze, duizelingwekkende film.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
Trouw
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Filmkrant

The discovery of heaven
Nederland, 2001
Productie: Ate de Jong
Regie: Jeroen Krabbé
Scenario: Edwin de Vries naar de roman 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch
Camera: Theo Bierkens
Montage: Nigel Galt
Art direction: Benedict Schillemans
Muziek: Henny Vrienten
Met: Stephen Fry, Greg Wise, Flora Montgomery, Diana Quick, Neil Newbon, Jeroen Krabbé
Kleur, 125 minuten
Distributie: RCV
Kijkwijzer: 12

8 jan 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.