Rsd do 28 feb 2008

Die Fälscher - Stefan Ruzowitsky

BoZ ma 3 mrt 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Salomon 'Sally' Sorowitsch, Berlijns beroemdste vervalser, slijt zijn dagen met mooie vrouwen in nachtclubs. Tot iemand hem verraadt en hij door commissaris Herzog van zijn bed gelicht wordt. Hij overleeft een verblijf in Mauthausen, maar vreest het ergste als hij in 1944 naar Sachsenhausen wordt overgebracht. Hij wordt echter opgewacht door een oude bekende: commissaris Herzog, die carrière heeft gemaakt in de oorlog en nu een geheime missie leidt. Sally komt terecht in een gouden kooi: mooie barakken, zacht beddengoed, goed eten en echte wc's. In ruil daarvoor moet hij met een stel medegevangenen op grote schaal Britse ponden vervalsen.

Die Fälscher is gebaseerd op het boek Des Teufels Werkstatt van Adolf Burger, die het allemaal zelf meemaakte. Zijn personage komt ook in de film voor, als Sally's gewetensvolle medegevangene die stil verzet pleegt tegen de kampcommandanten. Want hoe belangrijk het ook is om in leven te blijven, door mee te werken krijgen de vervalsers misschien wel de Duitse overwinning (of in ieder geval verlenging van de oorlog) op hun geweten. Die Fälscher won in Gent de prijs voor beste film en heeft een Oscarnominatie op zak.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Die Fälscher
Oostenrijk/Duitsland, 2007, Duits gesproken
Productie: Josef Aichholzer, Nina Bohlman, Babette Schröder
Scenario en regie: Stefan Ruzowitzky
Camera: Benedict Neuenfels
Montage: Britta Nahler
Art direction: Isidor Wimmer
Muziek: Marius Ruhland
Met: Karl Markovics, August Diehl, David Striesow, Martin Brambach
Speelduur: 98 minuten

15 feb 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.