Roosendaal wo 12 okt 2011
met inleiding door Marjeet Verbeek om 20 u

Departures - Yojiro Takita

 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2009
- Scores 2008
- Scores 2007

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 

Daigo is een matige cellist, die tot zijn eigen verbazing een baan heeft weten te bemachtigen bij een orkest in Tokio. Het orkest wordt echter van de een op de andere dag opgeheven, waarna hij zijn dure cello moet verkopen. Er zit niets anders op dan met zijn vrouw terug te keren naar zijn geboortedorp en daar op zoek te gaan naar een nieuwe betrekking. Weg jongensdroom, al voelt het voor hem ook als een bevrijding dat hij de cello neer kan leggen.

Door een misverstand solliciteert hij op een baan bij een firma die zich heeft gespecialiseerd in het weer toonbaar maken van overledenen. Dat gaat gepaard met een wasritueel, waarbij de nabestaanden toekijken. Voor de familieleden is het wasritueel een bron van troost, dat met grote toewijding en zorgvuldigheid wordt uitgevoerd en waarbij het zaak is nooit een glimp van het naakte lichaam te tonen.

Regisseur Yojiro Takita brengt de voorbereidingen op 'de laatste reis' adembenemend mooi in beeld. De Academy was zo diep onder de indruk, dat Departures de Oscar voor beste buitenlandse film kreeg.

We vertoonden Departures al eerder, in 2009, toen de film in de top 5 van onze publieksfavorieten eindigde. Op speciaal verzoek van Spirit in Roosendaal halen we hem terug. Om 20 uur verzortg Marjeet Verbeek een inleiding. De film zelf begint gewoon om 20.30.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Parool
Cinema.nl
Filmkrant
NRC

Departures
Japan, 2008, Japans gesproken
Productie: Toshiaki Nakazawa, Ichirô Nobukuni, Toshihisa Watai
Regie: Yôjirô Takita
Scenario: Kundo Koyama
Camera: Takeshi Hamada
Montage: Akimasa Kawashima
Muziek: Joe Hisaishi
Met: Masahiro Motoki, Tsutomu Yamazaki, Ryoko Hirosue
Speelduur: 130 minuten

21 okt 2009 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2009 Cinema Paradiso.