Rsd do 2 maart 2000 Deconstructing Harry - Woody Allen
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Harry Block is de naam, hij is een beroemd schrijver en kampt met de ergste schrijverskwaal: het writer's block. Verdomd, we bevinden ons op Woody Allen-terrein. Deconstructing Harry is een buitengewoon geestige komedie, waarin de grootmeester van de neurotische film verfrissend jongleert met zijn bekende thema's seks, zelfhaat, psychoanalyse en jodendom.

Wordt de egocentrische Harrie Block (Woody Allen zelf) al behoorlijk gekweld door 'schrijfkramp', hij krijgt het ook nog eens stevig aan de stok met zijn familieleden en drie ex-vrouwen. Zij menen zich te herkennen in de weinig flatteus beschreven personages in zijn boeken. Ook van zijn romanfiguren krijgt Block flink de wind van voren. Kortom, fantasie en werkelijkheid lopen volledig door elkaar heen, waarbij typische Allen-grappen worden afgewisseld met hilarische scŤnes en heel wat bekende Hollywoodsterren de revue passeren. Zo barst Kirstie Allen, Blocks ex-vrouw en therapeute, in tranen uit tijdens een sessie met een patiŽnt. En zijn rivaal Billy Crystal (Analyze This) zwaait de scepter over de hel, bevolkt door schaars geklede dames.

Pogingen van zijn omgeving om Harrie Block te 'deconstrueren' ('zijn leven bestaat uit sarcasme en orgasme') draaien op niets uit. Maar dat wisten we al na 27 films van Allen: mannen leren nooit iets bij. Feit is ook dat we smakelijk hebben gelachen om komedie nummer 28, een van zijn geslaagdste.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant 1
De Filmkrant 2

Deconstructing Harry
Verenigde Staten, 1998
Productie: Jean Doumanian
Scenario en regie: Woody Allen
Camera: Carlo DePalma
Montage: Susan E. Morse
Art direction: Santo Loquasto
Muziek: Richard Rodgers
Met: Woody Allen, Caroline Aaron, Kirstie Allen, Billy Crystal, Judy Davis, Demi Moore, Elisabeth Shue, Robin Williams
Kleur, 96 minuten
Distributie: Indies Film Distribution

9 februari 2000.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.