Rsd wo 14 feb 2001 Dancer in the Dark - Lars von Trier
BoZ ma 12 & di 13 feb 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


"I've seen it all", zingt de excentrieke Björk in deze hartverscheurende musical, die niemand onberoerd zal laten. Na Breaking the Waves weet iedereen waartoe de Deense regisseur Lars von Trier in staat is. Met Dancer In The Dark laat hij ons letterlijk voelen dat musicals helemaal niet vrolijk hoeven te zijn. Tevens bewijst hij opnieuw de meest spraakmakende en originele filmmaker van deze tijd te zijn, ook al heeft hij veel te danken aan de IJslandse zangeres Björk, die naast een voortreffelijke hoofdrol de complete soundtrack voor haar rekening nam.

De Tsjechische immigrante Selma is een alleenstaande moeder, die werkt in een staalfabriek in een Amerikaans plattelandstadje. Samen met haar vriendin Kathy (Catherine Deneuve) droomt ze van glamour en geluk en weet ze haar eentonige bestaan te doorbreken dankzij een rijke fantasie en haar passie voor musicals. Selma lijdt aan een ongeneselijke oogziekte en verliest langzaam haar gezichtsvermogen. Haar zoontje Gene is hetzelfde lot beschoren. Daarom werkt ze dag en nacht om voldoende geld te sparen om hem tijdig te kunnen laten opereren.

Dancer In The Dark ging op het filmfestival van Cannes in première en kreeg toen een staande ovatie van 10 minuten. Ook de jury was onder de indruk en bekroonde Lars von Trier en Björk ieder met een Gouden Palm, respectievelijk voor Beste film en Beste actrice. Mis hem niet, deze film!

Internet Movie Database
Officiële site
Björk Soundtrack: Selmasongs
NRC
Parool
Telegraaf
Volkskrant
Filmkrant

Dancer in the dark
Denemarken/Frankrijk/Zweden/Nederland, 2000
Productie: Vibeke Windeløv
Regie: Lars von Trier
Scenario: Lars von Trier
Camera: Robby Müller
Geluid: Per Streit
Montage: Molly Malene Stensgaard, François Gedigier
Muziek: Björk
Met: Björk, Catherine Deneuve, David Morse en Peter Stormare
Kleur, 139 minuten
Distributie: Upstream Pictures

9 januari 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.