Rsd do 14 okt 99 Daar in dat land - Lidia Bobrova  
BoZ ma 18 okt 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


'Daar in dat land' is een bitterzoet, liefdevol portret van het Russische dorpsleven, dat door uitsterven wordt bedreigd. Ook al is de film gebaseerd op korte verhalen van Boris Jekimov, het lijkt een schitterende documentaire. Dat komt mede doordat filmmaakster Lydia Bobrova gebruik maakt van 'natursjiki': dorpsmensen die zichzelf spelen en met de billen bloot gaan.

Proberen de mannen te overleven met een fles zelfgestookte wodka aan de mond, de vrouwen kijven en krijsen erop los. Er zijn ook dorpelingen die hun lot lijdzaam ondergaan, zoals de hardwerkende Nikolai, die continu wordt uitgekafferd door zijn vrouw en schoonmoeder. Als de afgeleefde Nikolaj hoort dat hij is uitverkoren voor een tripje naar een kuuroord, kan hij zijn geluk niet op.

Lydia Bobrova verweeft dit verhaal met een hoop andere episodes, zodat een ge(s)laagd beeld ontstaat van de chaotische, Russische samenleving, vol geploeter, humor, tragiek en tranen. Om deze intrigerende filmmaakster en haar land extra in het zonnetje te zetten, geeft Radboud Lucassen een lezing Roosendaal. En als klap op de vuurpijl vertonen we later deze maand Bobrova's betoverende debuut: Vaarwel ganzen. 

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
De Volkskrant
Het Parool
De Filmkrant

Daar in dat land (V toj stranje)
Rusland, 1998
Productie: Alexander Goloetva
Regie: Lidia Bobrova
Scenario: Lidia Bobrova, gebaseerd op korte verhalen van Boris Yekimov
Camera: Sergej Astachov, Valerij Rerich
Montage: Alexander Poertov, Natalja Milasjkina
Geluid: Igor Tetsjerov
Art direction: Gennadi Popov
Met: Dimitri Klopov, Vladimir Borchaninov, Alexander Stachejev
Kleur, 85 minuten
Distributie: Contact Film Cinematheek

8 september 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1999 Filmhuis Roosendaal.