Rsd wo 9 aug 2000 The Cup - Khyentse Norbu
BoZ di 8 aug 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Monniken zijn ook maar mensen. Hoe vroom ze ook zijn, ook zij kunnen besmet raken met het voetbalvirus. Dat laat The Cup zien, een van de eigenaardigste, grappigste en charmantste film van het afgelopen jaar.

Wat The Cup zo speciaal maakt, is dat het de eerste speelfilm uit het koninkrijk Bhutan is, gemaakt door een vooraanstaande Tibetaanse Lama: Khyentse Norbu, die op zijn zevende herkend werd als de incarnatie van een heilige en dol is op films. Op de set van Little Buddha, de film van Bernardo Bertolucci, leerde Zijne Eminentie de fijne kneepjes van het filmvak.

The Cup speelt zich af in en rond een afgelegen Tibetaans klooster. Tijdens het WK voetbal van 1998 sluipen jonge monniken regelmatig hun bed uit om in het dorp de wedstrijden te volgen via een gehuurde televisie. Met name het Franse elftal wordt toegejuicht, omdat Frankrijk de Tibetaanse strijd voor onafhankelijkheid steunt. Ook Seedorf en Ronaldo komen voorbij. Als de finale het klooster in rep en roer brengt, moet de toezichthouder de voetbalgekke monniken weer in het gareel zien te krijgen.

Omdat The Cup op ware gebeurtenissens stoelt, waarbij de monniken hun eigen geschiedenis naspelen, komt de film levensecht over. "Daarbij doet The Cup aanzienlijk sympathieker aan dan de wat dweperige films over de Tibetaanse zaak" (NRC). En vermakelijker. Al heel wat mensen hebben deze
kattenkwaadkomedie dan ook in hun hart gesloten.

OfficiŽle site VK
OfficiŽle site Frankrijk
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

The cup (PhŲrpa)
Bhutan/AustraliŽ, 1999
Productie: Malcolm Watson en Raymond Steiner
Scenario en regie: Khyentse Norbu
Camera: Paul Warren
Geluid: Bronwyn Murphy
Montage: John Scott
Muziek: Douglas Mills
Met: Orgyen Tobgyal, Neten Chokling, Jamyang Lodro, Lama Chonjor
Kleur, 93 minuten
Distributie: Paradiso Entertainment

25 mei 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.