Rsd do 1 juni 2000 Crazy - Heddy Honigmann
BoZ ma 5 juni 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Na Buena Vista Social Club en André Hazes: Zij gelooft in mij vertonen we nog een prachtige muzikale documentaire, maar wel een van totaal ander kaliber. In Crazy spreekt Heddy Honigmann met Nederlandse VN-militairen. Haar ingang is de muziek die voor ieder van hen het meest met hun ervaringen in diverse oorlogsgebieden verbonden is. Muziek is een indringend medium, waarmee je snel de gevoelens van zelfs de stoerste macho blootlegt. Ieder gesprek wordt afgesloten met het beluisteren van het gekozen nummer. Verder gebruikt ze foto’s en homevideo’s van de geïnterviewden om de herinneringen terug te halen en te illustreren.

Heddy Honigmann, geboren in Peru maar al jaren in Nederland werkzaam, toont in al haar films mensen die overleven door hun passie en doorzettingsvermogen. Net als in haar alom bejubelde eerdere films O Amor natural (bejaarden over liefdespoëzie), Metaal en melancholie (taxichauffeurs in Lima) en Het ondergrond orkest (illegale muzikanten in de Parijse metro) weet Honigmann op een betrokken, meelevende wijze hartverscheurende verhalen te ontlokken aan gewone mensen, zonder effectbejag. Kleine details als een gezichtsuitdrukking maken de impact van de beschreven verschrikkelijke ervaringen op de levens van de geportretteerde mensen voelbaar. Zonder enig geweld te tonen wordt zo de waanzin van oorlog op een ongekend indringende manier duidelijk gemaakt, net als de troostende werking van muziek.

NRC Handelsblad
Het Parool
IDFA

Crazy
Nederland, 1999
Productie: Pieter van Huystee
Regie: Heddy Honigmann
Scenario: Heddy Honigmann, Esther Gould
Camera: Gregor Meerman
Montage: Mario Steenbergen
Kleur, 97 minuten

5 mei 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.