Rsd do 9 maart 2000 Les convoyeurs attendent - Benoît Mariage
BoZ di 14 maart 2000
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een tweederangs persfotograaf luistert de hele dag naar de politieradio om primeurtjes te kunnen 'schieten'. De alledaagse en armoedige sleur in het grauwe industriestadje Charleroi ontloopt hij hiermee niet. Hij droomt van een groots en meeslepend leven. Zijn kinderen moeten er daarom aan geloven. De dochter wordt gedrild tot majorette en de apathische zoon moet het nog verder brengen. Er is namelijk een auto uitgeloofd voor de eerste uit de streek die in het Guinness Book of Records komt. De keuze valt op het record 'deuren openen in een etmaal', dat staat op 41.827 keer. Een uitgekiende, optimale voorbereiding van de zoon moet succes garanderen.

Net als de alom geprezen Waalse broers Dardenne (La Promesse en hun bekroonde, nog te vertonen meesterwerk Rosetta) is Benoît Mariage een sociaal bewogen documentairemaker die de overstap maakt naar speelfilms. Zijn debuut is tegelijkertijd tragisch, beklemmend en uitermate komisch. Huisvader Benoît Poelvoorde, de filosofische seriemoordenaar uit C'est arrivé près de chez vous, schittert opnieuw als innemend monster. Ook de overige rollen zijn prachtig gecast, meest met amateurs. Zoals de duivenmelker verderop in de straat die ook al droomt van de eeuwige roem, thuis te brengen door zijn duiven.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Les convoyeurs attendent
België/Frankrijk/Zwitserland, 1999
Productie: Françoise Hoste
Regie en scenario: Benoît Mariage
Camera: Philippe Guilbert
Montage: Philippe Bourgueil
Art direction: Chris Cornil
Muziek: Stéphane Huguenin en Yves Sana
Met: Benoît Poelvoorde, Morgane Simon, Bouli Lanners, Dominique Baeyens, Philippe Grand'Henry
Zwart-wit, 94 minuten
Distributie: Upstream Pictures

26 januari 2000.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.