Rsd do 17 jan 2008

Control - Anton Corbijn

BoZ ma 21 jan 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Zo'n dertig jaar geleden fotografeerde Anton Corbijn de Noord-Engelse band Joy Division in een metrostation. Aanvankelijk wilde geen enkel blad de foto's kopen, tot zanger Ian Curtis in 1980 op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. De foto werd legendarisch en Corbijn fotografeerde tout Hollywood. Nu is hij, aan het begin van zijn carrière als filmregisseur, terug bij Joy Division.
In Control schetst Anton Corbijn het leven van Ian Curtis (Sam Riley). Op jonge leeftijd brak hij door met Joy Division, maar de controle uit de titel is iets wat hij in ieder geval níet had. Koud van de middelbare school trouwde hij met Debbie, kreeg hij een huis, een kind én een minnares en stond hij stijf van de epilepsiemedicijnen die zijn leven er niet beter op maakten.

Control is stemmig zwart-wit, omdat er, volgens Corbijn, alleen zwart-wit opnamen van Joy Division bewaard zijn gebleven. Om de authenticiteit nog meer te vergroten liet Corbijn de acteurs die de bandleden spelen alle muziek zelf inspelen. Bij live beelden in de film hoor je dus geen oude geluidsopnamen van Joy Division, maar de acteurs zelf (er moest er zelfs eentje speciaal gitaar leren spelen). Control ging in Cannes in première en is sindsdien overladen met prijzen.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Control
Engeland/Verenigde Staten, 2007, Engels gesproken, Zwart-wit
Productie: Anton Corbijn, Orian Williams, Iain Canning
Regie: Anton Corbijn
Scenario: Matt Greenhalgh
Camera: Martin Ruhe
Montage: Andrew Hulme
Art direction: Chris Roope
Muziek: Joy Division, New Order
Met: Sam Riley, Samantha Morton, Alexandra Maria Lara, Craig Parkinson, Harry Treadaway
Speelduur: 119 minuten

10 dec 2007 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2007 Cinema Paradiso.