Rsd wo 9 okt 2002 Comment j'ai tué mon père - Anne Fontaine
BoZ ma 7 okt 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Jean-Luc (Michel Bouquet) is een succesvol arts die een kliniek leidt waar welgestelde ouderen verjongd worden. Vlak nadat hij verneemt dat zijn vader, die twintig jaar geleden naar Afrika vertrok, overleden is, verschijnt de man op een tuinfeest. Levend en wel, zonder geld maar met een grote dosis levenswijsheid. De onverwachte terugkeer leidt tot spanningen, zeker als pa zich ook nog gaat bemoeien met het niet al te gelukkige (en kinderloos gebleven) huwelijk van Jean-Luc en Isa (Natascha Régnier, bekend uit Tout va bien en La vie rêvée des anges).

Dezelfde thematiek van schone echtelijke schijn die wordt verstoord door een indringer, zagen we al eerder in Fontaine's film Nettoyage à Sec uit 1997. Het ontbreken van een moederfiguur in dit psychologisch drama geeft een eigen draai aan het Oedipuscomplex, waarnaar de titel verwijst. De stijl van Anne Fontaine is onderkoeld en zij heeft een kille kijk op de gegoede kringen waarbinnen deze film zich afspeelt. Hiermee lijkt zijn in de voetsporen te treden van Claude Chabrol, die in zijn films over een hoop ellende eveneens een onaangenaam dun laagje beschaving kon leggen.

Internet Movie DataBase
Filmfestival Rotterdam
Het Parool, en nog meer Parool
Cinema.nl (De Volkskrant/VPRO)
NRC Handelsblad

Comment j'ai tué mon père
Frankrijk, 2001
Productie: Philippe Carcassonne
Regie: Anne Fontaine
Scenario: Jacques Fieschi en Anne Fontaine
Art direction: Jean-Marc Fabre
Muziek: Jocelyn Pook
Met: Michel Bouquet, Charles Berling, Natasha Régnier, Amira Casar
Kleur, 100 minuten

13 september 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.