Rsd do 6 dec 2001 Code: Inconnu - Michael Haneke
BoZ ma 10 dec 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De voorpremière van La pianiste waarmee we het seizoen eind augustus startten, hield de gemoederen lang bezig. Nog weken nadien werden we aangesproken over de nieuwe Michael Haneke, zowel in enthousiast positieve als afkeurende zin. Haneke maakt het zijn kijkers niet gemakkelijk, maar weet als geen ander te confronteren. Niet altijd aangenaam, wel belangrijk. Naar aanleiding van de vele vragen en opmerkingen hebben we het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (waarin stichting MEI die in het verleden de lezingen verzorgde is opgegaan) gevraagd in Roosendaal een toelichting te verzorgen over deze Oostenrijkse filmmaker. Hopelijk geeft dat houvast bij het kijken naar zijn al even intrigerende vorige film, gemaakt in Parijs. We danken de Provincie voor de ondersteuning van deze activiteit.

'Code onbekend' is een treffende omschrijving voor de toestand waarin de mensen van diverse culturele achtergronden die we in deze film aantreffen verkeren. Als je de codes niet ken kom je Parijs niet echt binnen en staan je vele verrassingen te wachten. Alle vooroordelen, ook die van de kijker, worden gelogenstraft in deze briljant gemaakte serie losse, in één take opgenomen scènes. Incomplete verhalen over verschillende reizen, luidt dan ook de ondertitel. Haneke maakte de film op uitnodiging van actrice Juliette Binoche. Na Chocolat laat zij zien ook in rollen van geheel ander kaliber te kunnen schitteren. Typisch voor Haneke laat hij haar een actrice spelen: zijn werk gaat over de werkelijkheid.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
Het Parool
De Groene
De Volkskrant
de Filmkrant

Code inconnu
Frankrijk/Duitsland/Roemenië, 2000
Productie: Marin Karmitz
Regie en scenario: Michael Haneke
Camera: Jürgen Jüges
Montage: Nadine Muse
Art direction: Manuel de Chauvigny
Muziek: Giba Gonzalves
Met: Juliette Binoche, Thierry Neuvic, Onalu Yenke, Bruno Todeschini
Kleur, 118 minuten
Distributie: Cinemien
Kijkwijzer: 12

21 okt 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.