Rsd wo 27 apr 2005 Closer - Mike Nichols
BoZ zo 24, di 26 apr 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Flirten kan gevaarlijk zijn. Als je niet uitkijkt, lig je zo onder een auto. Het gebeurt de losbollige Amerikaanse Alice (Natalie Portman). De man in kwestie is Dan (Jude Law), Engelse schrijver met als specialiteit in memoriams. Het ongeluk leidt tot een romance, en de romance tot een boek. Daar moet een kaft omheen, en de fotosessie daartoe mondt uit in een nieuwe flirt, nu met de fotografe. Deze Anna (Julia Roberts), net gescheiden en ook Amerikaans, blijkt ook iets te hebben met dermatoloog Larry (Clive Owen). Als die op zijn beurt valt voor de in de steek gelaten Alice, is de cirkel rond. Romantiek kan best ingewikkeld zijn.

Opvallend is dat Mike Nichols alleen het begin en het eind van de relaties laat zien. Dat maakt deze romantische film, met alle tijdsprongen, bijzonder enerverend. Dat de veteraan goed overweg kan met de liefdesperikelen, vol jaloezie en bedrog, bleek al lang geleden uit zijn klassiekers The Graduate en Carnal Knowledge.

Voor deze verfilming van het succesvolle gelijknamige toneelstuk van Patrick Marber wist Nichols een topcast bij elkaar te krijgen, van wie Owen en Portman bekroond werden met Golden Globes. De gevolgen van de liefde gingen ook aan de cast niet voorbij. Anna zou eigenlijk gespeeld worden door Cate Blanchett (wťl te zien in Coffee and Cigarettes), maar die bleek te zwanger. Haar vervangster Julia Roberts leek dat niet, maar kreeg niet al te lang na de opnamen een tweeling.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Closer
Verenigde Staten, 2004
Productie: Scott Rudin, Mike Nichols
Regie: Mike Nichols
Scenario: Patrick Marber, naar zijn eigen toneelstuk
Camera: Stephen Goldblatt
Montage: John Bloom, Antonia Van Drimmelen
Art direction: Tim Hatley
Muziek: Damien Rice, Mozart, Rossini
Met: Jude Law, Julia Roberts, Natalie Portman, Clive Owen

16 maart 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.