Rsd woe 9 dec 98
BoZ di 8 dec 98
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Sinds Wim Wenders in 1987 veel opzien baarde met het poëtische liefdesdrama Der Himmel über Berlin zijn er veel filmmakers geweest die eveneens de grenzeloze filmische mogelijkheden (her)ontdekte van engelen in een film. A Life Less Ordinary is daar een recent voorbeeld van. City Of Angels is een vrije bewerking van Wim Wenders' Der Himmer über Berlin. Het resultaat is echter geheel anders: een indringend sprookje over leven, liefde en dood. Zelfs Wim Wenders is er over te spreken.

Onzichtbaar voor het menselijk oog doen hemelse vertegenwoordigers hun ronde in Los Angeles, de stad der engelen. Soms volstaat een bemoedigend schouderklopje, dan weerhouden ze een nerveuze overvaller van een bloedbad. En als er een sterfgeval is, dan brengen zij de dode naar een beter oord. Wachtend op zo'n vrachtje raakt engel Seth (Nicholas Cage) in een operatiekamer zo onder de indruk van chirurg Meg Ryan, dat hij zich aan de knappe medicus wil openbaren.

Hoe ongeloofwaardig het verhaaltje ook klinkt, dit is een film die je betovert en gedurende twee uren in de greep houdt. Meg Ryan overtreft zichzelf. Silberling zorgt voor surrealistisch mooie beelden. Een uitmuntende Nicholas Cage (Leaving Las Vegas), weet op indringende, doch natuurlijke wijze de tragiek over te brengen van een rusteloze engel, die van het echte leven wil proeven. Zijn woorden 'liever een kus dan een eeuwigheid zonder' doen je beseffen dat dit de essentie van alles is. Ook de soundtrack met muziek van onder anderen Alanis Morrisette, U2, Jimi Hendrix en Peter Gabriel hoort tot de beste van dit jaar.

City of angels
Verenigde Staten, 1998.
Productie: Dawn Steel, Charles Roven.
Regie: Brad Silberling.
Scenario: Dana Stevens, gebaseerd op Der Himmel über Berlin van Wim Wenders.
Camera: John Seale.
Montage: Lynzee Klingmann.
Muziek: Gabriel Yared.
Met: Nicolas Cage, Meg Ryan, Dennis Franz, Andre Braugher. Distributie: Warner Bros.

Homepage City Of Angels

10 november 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.