Rsd do 19 juli & wo 12 sept 2001 Chocolat - Lasse Hallström
BoZ di 24 juli & ma 10 sept 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Op veler verzoek vertonen we Chocolat, de verfilming van het populaire, gelijknamige boek van Joanne Harris. Juliette Binoche speelt in deze nostalgische, sprookjesachtige film een alleenstaande moeder, die zich met haar dochter in een Frans gehucht vestigt. Het verhaal speelt eind jaren vijftig, maar de tijd lijkt eeuwen stil te hebben gestaan in het dorp. De vrouw opent er een chocolaterie. Haar chocolaatjes blijken een welhaast magische uitwerking te hebben, want ze maken dat de dorpsgenoten doen wat ze eigenlijk altijd wilden maar nooit durfden. Een ingeslapen boer wordt een vurige minnaar, een mishandelde vrouw verlaat haar echtgenoot. De bekrompen burgermeester, graaf De Reynaud, ziet het allemaal met lede ogen aan. Als een stel Ierse zigeuners onder leiding van Johnny Depp gastvrij onthaald wordt, is voor de graaf de maat vol.

Chocolat is geen Franse film. De acteurs spreken Engels met een Frans accent, behalve Depp, die een plat Ierse tongval bezigt. Getuige de vijf Oscarnominaties spreekt de een beetje Efteling-achtige visie op Europa in Amerika zeer aan. In Nederland kreeg Chocolat een meer kritisch onthaal, wat niet wegnam dat de film met veel succes in de filmhuizen rouleert. Met name de acteursregie van Lasse Hallström, bekend van The Cider House Rules, is dik in orde. Binoche schittert, en de muziek van Rachel Portman is zeer sfeervol. Kortom, een lekkere versnapering voor wie niet allergisch is voor een beetje zoetigheid.

Officiële homepage
Internet Movie Database
Het Parool
NRC Handelsblad

Chocolat
VS, 2000
Regie: Lasse Hallström
Scenario: Robert Nelson Jacobs, naar roman van Joanne Harris
Camera: Roger Pratt
Montage: Andrew Mondschein
Muziek: Rachel Portman
Met: Juliette Binoche, Lena Olin, Johnny Depp, Judi Dench
Kleur, 121 minuten

16 juni 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.